Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny ljudboksserie om historiska kvinnliga resenärer släpptes igår

 

Per J Andersson skriver om tio bortglömda kvinnliga vagabonder i sin första ljudboksserie – Historiska kvinnliga resenärer.

Varför har de mest kända resenärerna och äventyrarna har varit män? En förklaring är förstås att kvinnor historiskt sett har varit mer bundna till hem och barn och därför har haft svårare att ge sig ut på vägarna bara för att stilla sin reslust. En annan förklaring är att de kvinnor som faktiskt rest snabbt har glömts bort, trots att de skrev om sina resor i såväl tidningar som böcker.

I ljudboksserien Historiska kvinnliga resenärer berättar Per J Andersson, författare och en av grundarna av tidningen Vagabond, om några av de förbisedda.

Det handlar om österrikiskan Ida Pfeiffer (reste 2,5 varv runt jorden), kinesiskan San Mao (reste i både Europa och Sahara), svenska Fredrika Bremer (tillbringade totalt 7 år på resande fot i Amerika och Främre Orienten), italiensk-brittiska Freya Stark (reste i Arabien, Afghanistan och Himalaya) och amerikanska Nellie Bly (tog sig jorden runt på 72 dagar).

De red på hästar, kameler och åsnor över slättlandskap och genom öknar. De vandrade genom djungler. Och de korsade kontinenterna ombord på ångloksdrivna tåg och oceanerna med segel- och ångfartyg. Gemensamt för de kvinnliga världsresenärerna var att de reste med minimal packning, oftast utan ressällskap och ledsagade av sin stora nyfikenhet på världen. Deras upplevelser i främmande kulturer var inte väsensskilda från samtida manliga resenärers, men vad de la märke till och noterade var ofta något helt annat.

”De kvinnliga resenärer jag berättar om har jämfört med samtida manliga resenärer varit mindre sugna på att slå rekord och komma först och högst. Men som alltid finns undantag. I det här fallet heter undantaget Nellie Bly, amerikanskan som reste jorden runt så snabbt det gick. Men de andra jag berättar om, Ida, San, Freya, Fredrika med flera, har rest med drivkraften att förstå både sig själva och andra och nyansera bilden av främmande kulturer.”/ Per J Andersson

Den 19 oktober släpps serien med de fem första oförvägna historiska resenärerna. Därefter kommer det att släppas en ny del var tredje vecka tills hela serien utgörs av tio bortglömda kvinnliga vagabonder.

”Att göra research kring historiska kvinnliga resenärer har varit en resa i sig. Det har känts som om jag varit med dem på oceanångaren, kamelryggen och djungelvandringen. Jag känner mig besjälad med flera av dem i deras syn på att ibland är det vägen, och inte målet, som är grejen, att man får uppleva fler möten med andra om man reser utan sällskap och att lätt bagage ger frihetskänsla. Jag gillar dem alla, men är kanske mest fascinerad av berättelsen om San Mao som reste i Sahara och blev ett föredöme för hårt hållna flickor i åttiotalets Kina och Taiwan. På samma sätt hoppas jag att de här berättelserna kan inspirera dagens unga till fler oförvägna resor och spännande kulturmöten.” /Per J Andersson.

Källa: Ordfront förlag. Foto: Ordfront förlag