Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nobina vinner två stora kontrakt i Stockholm med satsning på elbuss

 

Genom två nya kontrakt får Nobina utökat förtroende av SL att driva och utveckla kollektivtrafiken i Huddinge-Botkyrka-Söderort och i Nacka-Värmdö. Kontrakten innehåller till stor del elbussar, vilket blir första gången som elbussar introduceras i större skala i Stockholmsområdet. Båda avtalen har trafikstart i april 2023 och är sammanlagt värda cirka 12,7 miljarder SEK under avtalstiden på tio år. Inga optionsår följer.

De två nya avtalen innebär att Nobina utökar sin verksamhet i Stockholm. Samtliga fordon uppnår höga miljökrav enligt branschstandard och kommer köras med 100 procent fossilfria drivmedel. Vidare är fordonen utrustade med trygghetskameror, realtidssystem, USB-laddare och låga insteg, vilket ger Nobinas resenärer en välkomnande och trygg resa.

Kontrakten innefattar cirka 530 tursatta bussar vid trafikstart, där en stor andel är elbussar. I båda kontrakten tillkommer ytterligare tursatta elbussar under avtalstiden, där kontraktet i Huddinge-Botkyrka-Söderort får en ökning på cirka 40 elbussar och avtalet i Nacka-Värmdö får en ökning på cirka 70 elbussar.

− Nobina och SL har ett väletablerat och långvarigt samarbete och det är glädjande att genom två nya kontrakt få utöka det ytterligare, säger Henrik Dagnäs, vd Nobina Sverige. Det är också särskilt glädjande att de båda kontrakten innebär en kraftig utökning av elbussar i Stockholm. På Nobina är hållbarhet en självklarhet och även något som vi lovar våra resenärer. Satsningen på elbuss är dels ett tydligt exempel på hur vi arbetar för att uppfylla det löftet, dels ett av flera viktiga bidrag till bolagets mål om att minska koldioxidutsläppen med 80 procent fram till år 2030.

Tilldelningsbeslutet kan överklagas till och med den 29 oktober 2021.

Källa: Nobina. Foto: Kaakkuri86