Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Handbolls-EM kan spelas i Sverige både 2026 och 2028

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas.

Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

2023 blir ett historiskt år för svensk handboll då såväl herrarnas som damernas VM-slutspel kommer att avgöras på svensk mark. Herrarnas VM 11–29 januari 2023 arrangeras tillsammans med Polen och där fyra grupper i det inledande gruppspelet (Göteborg, Malmö, Jönköping, Kristianstad), två grupper i huvudrundan (Göteborg och Malmö) och finalspelet (Stockholm) i Sverige.

I december 2023 är det sedan dags för damernas VM-slutspel som arrangeras tillsammans med Danmark och Norge. Två grupper i det inledande gruppspelet avgörs i Sverige (Göteborg och Helsingborg), medan Norge och Danmark har en varsin grupp i huvudrundan och finalspelet avgörs i Danmark.

Medan arbetet med VM-slutspelen pågår för fullt har det parallellt också ansökts om att arrangera kommande EM-turneringar, återigen tillsammans med Danmark och Norge. Under arbetsnamnet Scandinavian Connect är det tydliga målet att förena den europeiska handbollen, hitta nya sätt att utveckla sporten, nå ny publik och arrangera mer hållbara mästerskap.

– Vi går årligen tuffa och utvecklande matcher mot varandra på planen, men vid sidan av den har vi tillsammans med Danmark och Norge ett väl fungerande samarbete och en gemensam syn på de viktigaste frågorna. Det är oerhört viktigt för handbollens framtid att arrangörerna av mästerskapen hittar hållbara och långsiktiga lösningar och där är de skandinaviska länderna långt framme, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

När Europeiska Handbollförbundet i dag, inför extrakongressen i Wien i samband med förbundets 30-årsjubileum den 20 november, presenterade alla ansökningar för EM-slutspelen 2026 och 2028 stod det klart att Sverige, Danmark och Norge är enda kvarvarande sökande för herrarnas EM 2026 (15 januari–1 februari) och damernas EM 2028 (30 november–17 december 2028). För damernas EM 2026 är Ryssland enda kandidaten medan Schweiz i går drog tillbaka sin ansökan och i stället gick ihop med Portugal och Spanien för att arrangera herrarnas EM 2028.

Sverige har tidigare arrangerat EM på herrsidan 2002 och 2020 och på damsidan 2006 och 2016. På herrsidan har också VM gått i Sverige vid fyra tidigare tillfällen: 1954, 1967, 1993 och 2011.

– Det ställs högre krav än någonsin på arrangörsländerna, värdstäderna och arenorna och i takt med att mästerskapen också växer gällande antal lag är glädjande att vi har ett så bra samarbete med Danmark och Norge. Inom svensk handboll finns det en tydlig strategi att arrangera mästerskap på hemmaplan och det känns fantastiskt att vi kommer att kunna skapa handbollsfester i absolut världsklass framöver, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB och ansvarig för den svenska kandidaturen.

– Mästerskapen på hemmaplan är en enorm upplevelse för spelare, volontärer och publik och är också viktiga för att såväl kunna attrahera nya ungdomar som vill börja spela handboll som att kunna bibehålla en landslagsverksamhet av högsta klass.

Planerade svenska värdstäder för herrarnas EM 2026 är Malmö och Kristianstad och för damernas EM 2028 Göteborg och Helsingborg.

Källa: Svenska Handbollslandslaget
Foto: Guillaume Baviere