Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stora löneskillnader mellan män och kvinnor i ingenjörskåren – uppåt 8000 kronor

En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att kvinnor inom de flesta branscher och inriktningar tjänar flera tusen kronor mindre än män. Skillnaderna återfinns inom flera centrala teknikområden för klimatomställningen – samtidigt som arbetsgivare säger sig vilja få fler kvinnor att bli ingenjörer.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Foto: Sveriges Ingenjörer

I rapporten Rön om lön och kön har Sveriges Ingenjörer sammanställt och analyserat löneskillnaderna mellan kvinnor och män i ingenjörskåren. Inom flera av teknikområdena som är centrala för klimatomställningen uppgår skillnaden till mellan 4000 och 8000 kronor, ibland ännu mer. Det handlar om utbildningsinriktningar som elektro/energi, kemi och bygg. En förklaring är att män oftare har högre positioner som därmed ger en högre lön. Men även när befattning och ansvar är mer lika återfinns kvinnor i den lägre delen lönespannet.

– Andelen kvinnor på ingenjörsutbildningarna inom energi- och elektroteknik är bara tjugo procent. Förmågan att attrahera ingenjörer är helt avgörande om företagen ska klara klimatomställningen. Därför är det lika märkligt som beklämmande att kvinnliga ingenjörer med de här kompetenserna värderas lägre. Det borde ligga i varje arbetsgivares intresse att både höja lönen och andelen kvinnor som vill läsa de här inriktningarna, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörers rapport visar även att skillnaderna mellan män och kvinnors ingångslöner befästs, från att några år tillbaka ha minskat. Skillnaden sett till samtliga ingenjörsgrupper uppgår nu till drygt 1100 kronor.

– Många ingenjörsarbetsgivare pratar gärna om att de vill att fler kvinnor ska bli ingenjörer. Om arbetsgivarna menar allvar måste de se till att kvinnor får möjligheter till en bra karriär och löneutveckling, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Så ser löneskillnaderna ut bland ingenjörer – genomsnittlig månadslön 

Högskoleingenjörer

KVINNOR, generellt: 43 200:-                       MÄN, generellt: 47 000:-

KVINNOR, elektro-/energiteknik: 42 300:-    MÄN, elektro-/energiteknik: 46 300:-

KVINNOR, bygg: 40 400:-                             MÄN, bygg: 43 400:-                

KVINNOR kemi-/bioteknik: 43 600:-              MÄN, kemi-/bioteknik: 48 800:-   

Civilingenjörer

KVINNOR, generellt: 50 600:-                       MÄN, generellt: 56 700:-

KVINNOR, elektro-/energiteknik: 49 700:-    MÄN, elektro-/energiteknik: 57 900:- 

KVINNOR, bygg: 53 000:-                             MÄN, bygg: 59 500:- 

KVINNOR, kemi-/bioteknik: 51 200:-            MÄN, kemi-/bioteknik: 56 200:-  

 

Källa: Sveriges Ingenjörer