Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Klimaträttvisa nu! Vår tids ödesfråga präglar musikgudstjänst

Den 24 oktober kl 18:00 bjuder Act Svenska kyrkan in till en musikgudstjänst för klimaträttvisa i världen. I Storkyrkan i Gamla stan blir det musik och medverkan av bland annat Svenska kyrkans unga, Agera-volontärer och biskop Andreas Holmberg. Gudstjänsten leds av domprost Marika Markovits.

– Under gudstjänsten hyllar vi skapelsen genom musiken och kraftsamlar för klimaträttvisa inför FN:s klimattoppmöte, COP26, 1–12 november i Glasgow, säger domprost Marika Markovits.

Act Svenska kyrkan ser klimatfrågan som vår tids ödesfråga. Det är inte bara en utmaning vi måste bemöta för att minska de enorma konsekvenser som våra barn och barnbarn kommer möta, det är en utmaning för alla barn som redan nu kämpar med konsekvenserna av klimatförändringarna. Dessutom är de människor som drabbas mest av klimatförändringarna de som bidrar minst till dem. Därför talar Act Svenska kyrkan om klimatfrågan som en rättvisefråga.

Namninsamling för klimaträttvisa

I en gemensam namninsamling för klimaträttvisa lyfter Act Svenska kyrkan fem krav som ska lämnas över till beslutsfattarna på klimattoppmötet i Glasgow i november. Under gudstjänsten finns möjlighet att skriva under namninsamlingen.

– Tillsammans med människor över hela världen vill vi utmana och stödja världens beslutsfattare för att begränsa den globala uppvärmningen till målet på 1,5 grad, för att förhindra katastrofala effekter för planetens ekosystem och människors livsvillkor, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

I samband med gudstjänsten kommer organisationen Rena Mälaren bygga ett fem meter högt kors av skräp på Stortorget i Gamla stan. Skräpet i korset är från Mälarens botten och är bestående av toalettstolar, bildäck, datorer och annat som vi människor har kastat i vattnet.

Källa och bild: Svenska kyrkan