Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Två procent av plasten återvinns – vad händer med allt vi lämnar in?

 

Why Plastic är en internationell satsning på dokumentärer om plast och plastens påverkan på haven, naturen och människan. De tre filmerna bidrar var och en med nya avslöjanden om plastindustrin och återvinningsingindustrin. Deltar i satsningen gör bland andra BBC i Storbritannien, DR och The Why Foundation i Danmark, WDR och NDR i Tyskland, CBC i Kanada och NHK i Japan. Tidigare satsningar har varit bland annat Why Democracy och Why Slavery.

SVT Play söndag 31 oktober kl. 02.00 och i SVT2 kl. 22.00 – Dokument utifrån: Läskjättens brutna plastlöften
Brittisk dokumentär från 2021. Världens största producent av läsk har givit en rad löften om att samla in och återvinna sina plastflaskor. De flesta mål har man aldrig varit nära att nå. Bara drygt hälften av flaskorna återvinns– resten hamnar i naturen och haven, grävs ner på avstjälpningsplatser eller bränns upp. I hela världen är plastflaskorna ett enormt miljöproblem, tillsammans med all annan plast som det inte finns kapacitet att återvinna. Vad är de ambitiösa återvinningslöftena värda?

SVT Play söndag 31 oktober kl. 02.00 och i SVT2 måndag 1 november kl. 20.00 – Vetenskapens värld: Den farliga plasten
Vi utsätts för skadliga kemikalier från plast, trots att forskare larmat om potentiella hälsoeffekter i många år. Ny forskning avslöjar obehagliga sanningar om plasten. De hormonstörande kemikalierna kan bland annat störa människors och djurs könsutveckling. Vi får här följa med i jakten på sanningen om plasten. Programledare: Victoria Dyring.

SVT Play söndag 31 oktober kl. 02.00 och i SVT2 söndag 7 november kl. 22.00 – Dokument utifrån: Återvinningsbluffen
Tysk dokumentär från 2021. Bara två procent av den plast som produceras i världen återvinns och blir till nya förpackningar. Vad händer egentligen med all den plast vi lämnar till återvinning? Blir den sorterade förpackningen till en ny? Följ med in i en värld av kriminella plasthandlare, löften om återvinning som inte uppfylls och kopplingar mellan olje- och plastindustrin. Det är dags att syna återvinningsbluffen.

Källa: SVT

Foto: Lanrupacoco