Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stora Teatern viger en kväll åt konst och motstånd i Belarus

 

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället. Den 8 november ägnas en hel kväll om konst och motstånd i Belarus där du bland annat möter den belarusiska teatergruppen Kryly Khalopa.

Teatern bildades i belarusiska Brest 2001 som ett aktivistiskt projekt med syfte att sammanföra ett konstnärligt och ett kritiskt perspektiv på den sociala och politiska situationen i Belarus. I mars 2021 tvingades teatern stänga men ensemblen arbetar vidare med att utveckla uppsättningar kring kvinnliga erfarenheter av protesterna efter valet i Belarus och den solidaritet som uppstod i fängelset.

I samtalet deltar Aksana Haiko, skådespelare, grundare och konstnärlig ledare. Samtalet leds av Kajsa Öberg Lindsten, översättare från ryska, har bland annat översatt Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till svenska.

Kvällen fortsätter med poesiläsning och samtal om befrielse och förtryck, landets historia och kulturens roll i demokratikampen utifrån boken Ett år i Belarus, röster inifrån en folkresning.

Medverkande: Ida Börjel, Mikael Nydahl, Marit Kapla, Lena Ulrika Rudeke och Johan Öberg med flera.

Arrangörer: Stora Teatern i samarbete med Konstepidemins projekt STATUS The Role of the Artist in the Change of Society, Svenska PEN och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.

Källa: Stora Teatern

Stora Teatern är Göteborgs stora scen för svenska och internationella gästspel.

Bild: Kryly Khalopa. Foto: Olga Latysheva