Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Peg Parnevik och Isa Tengblad gör julmusik mot sexuella övergrepp

 

Sexuella övergrepp är ett stort samhällsproblem och de flesta kvinnor har egna erfarenheter av att drabbas på något sätt. Inte minst har pandemin inneburit att fler riskerat att bli utsatta på grund av att vi har tillbringat mer tid i hemmet, vilket är där de flesta övergrepp sker.

I en ny julkampanj för den ideella organisationen Storasyster är ledmotivet ”Nu tändas tusen juleljus” i en nyinspelning signerad Peg Parnevik och Isa Tengblad. Båda gör detta pro bono och kommer också att fungera som ambassadörer för Storasysters julkampanj.

Det är en ära att få låna ut min röst och till denna kampanj och allt som Storasyster står för. Och extra fint att få göra det tillsammans med Isa.” säger Peg Parnevik.

Kampanjfilmernas idé bygger på kontrasten mellan vår bild av en fridfull jul och det hårda blåljuset som vill visa på att sexuella övergrepp handlar om grov brottslighet. Varje år anmäls cirka 20 000 sexualbrott. Men den verkliga siffran är många, många gånger högre.

– Vi vet att våldet ökar under långa ledigheter när utsatta tillbringar mer tid i hemmet med förövaren. Som utsatt ska man veta att man inte är ensam och att Storasyster finns där för den som behöver någon att prata med”, säger Cecilia Bödker Pedersen generalsekreterare för Storasyster.

Kampanjen kommer framför allt att gå i sociala medier och i populärpress både som print och digitalt med start den 1 november.

Storasyster är med sina 140 volontärer Sveriges största stödorganisation för den som utsatts för sexuella övergrepp. Organisationen håller årligen över 5000 stödsamtal med personer som annars inte skulle haft någon att vända sig till. Storasyster erbjuder stödgrupper, chattjour, medföljandestöd och juridisk rådgivning, samt ger utbildningar och driver opinion med visionen om ett samhälle fritt från sexuellt våld. Storasyster tilldelades Kvinnofridspriset 2019 av Operation Kvinnofrid, Stockholms stads Trygghetspris 2020, Arvsfondens Guldkorn 2020 och Unizons Idépris 2021.

Källa: Storasyster

Bild: Peg Parnevik och Isa Tengblad. Foto: Storasyster