Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Moa Martinsson 131 år

 

Idag skulle författarinnan Moa Martinson fyllt 131 år. Hon föddes som dotter till en ogift piga men slutade som framstående proletärförfattare.

Moa Martinson föddes andra november 1890 som Swartz i Vårdnäs i Östergötland. Vårdnäs ligger cirka två och en halv mil rakt söder om Linköping, vid sjön Stora Rängen. Hon dog  femte augusti 1964 i Sorunda församling i Södermanland, ett par mil söder om Stockholm. Trots en bristfällig skolgång blev hon en framgångsrik författare. Hennes mest kända verk är den självbiografiska serien på tre böcker som handlar om Mia; Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor. Romanserien bygger delvis på följetongen Pigmamma som Moa Martinson skrev 1928-29, som utspelar sig i Norrköping där hon jobbade som ung på väverierna som just hade startat och behövde folk. Men arbetarna där levde och jobbade under miserabla förhållanden, avloppsvattnet flöt fritt på gatorna mellan husen.

När Moa var fem år gift sig modern med Alfred Karlsson. Han hade ett hetsigt humör och var glad i spriten så han var ofta tvungen att byta jobb. Han jobbade på gårdar och i hamnen. På grund av det var familjen ofta tvungen att flytta och Moa tvungen att avbryta skolgången och börja i en ny skola.

1910 flyttade hon in på torpet Johannesdal utanför Ösmo, på vägen ut mot Muskö, där drängen Karl Johan Leonard Johansson (1881–1928) bodde. Med honom väntade hon då sitt första barn. Fram till 1916 födde hon totalt fem söner, men paret gifte sig inte förrän 1922. Han var, precis som hennes styvfar, glad i spriten och söp ofta upp pengarna de fick in. Moa fick försörja familjen genom att odla åkerlappar, fiska och sätta ut fällor. 1928 tog Karl livet av sig med dynamit. Samma år träffade Moa Harry Martinson som hon gifte sig med 1929 i en borgerlig ceremoni. Till att börja med var äktenskapet lyckligt men Harry var ofta otrogen och separation följdes av återförening. Men 1939 lämnade han henne slutgiltigt och tog värvning. 1940 la han in om skilsmässa, som gick igenom året efter. Arbetarförfattaren Ivar Lo-Johansson skildrar deras äktenskap i sin bok Tröskeln. Han var vän till de båda.

Moa Martinson avled 1964 på behandlingshemmet Lövstalund och är begravd på Sorunda kyrkogård. Tio år efter hennes död fick hennes ex-man nobelpriset i litteratur.

Källa: Wikipedia

Bild: Moa Martinson. Foto: ROLF OLSON/PRESSENS BILD/SCANPIX