Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Martin Bergström utforskar det typiskt skandinaviska – bortom det blonda och stilrena formerna

 

Den åttonde februari öppnar Stockholm Furniture & Light Fair åter upp dörrarna till världens största mötesplats för skandinavisk design. Årets mässa med temat ”BEing Scandinavian” utforskar det typiskt skandinaviska bortom uppenbara konventioner. Till sin hjälp har man bjudit in den multidisciplinära formgivaren Martin Bergström som skapat en poetisk utställning; en värld i gränslandet mellan dag och natt – där träsket kallar.

Stockholm Furniture & Light Fair är världens största arena för skandinavisk design och efter två års uppehåll öppnar mässan åter upp dörrarna för besökare från hela världen. Det som lockar besökarna är en mötesplats där de kan göra affärer, förkovra sig och inspireras av det senaste inom skandinavisk design, hållbarhet och innovation. Att mässan är störst inom skandinavisk design beror på att 80% av mässans utställare kommer från de nordiska länderna. Inför kommande upplaga har teamet tagit ett omtag kring de redaktionella innehållet på mässan för att även där lyfta och hylla det skandinaviska på samtliga plattformar.

– Skandinaver är världskända för jämställdhet, innovation och en avskalad estetik, men här finns också mycket svärta, och en mörk humor och frispråkighet som ofta glöms bort. Den sidan vill vi utforska i årets tema BEing Scandinavian och därför bad vi kreatören och modeskaparen Martin Bergström att göra årets inspirationsutställning. Det han skapar rör sig alltid bortom det vedertagna och romantiska, säger Sanna Gebeyehu, Concept and Product Owner för Stockholm Furniture & Light Fair och Design Week.

Martin Bergström är en multidisciplinär konstnär och formgivare, känd för sina karakteristiska och handgjorda mönster inom mode, inredning och textil. Hans uttryckssätt är djärvt, abstrakt och organiskt. Martin rör sig gränslöst mellan olika världar; design, mode och konst. För honom handlar det om en kreativ process; en låga som kan resultera i scenkläder, en produkt eller i en livsstilsutställning.

­– När jag fick frågan om att skapa inspirationsutställningen på Stockholm Furniture & Light Fair så stod jag mitt i ett träsk i en nationalpark utanför Stockholm. Jag befinner mig ofta i den typen av miljöer så det i sig var inget märkvärdigt, men det blev en självklar utgångspunkt i samarbetet. Jag vill skapa en sällsam och poetisk värld, en plats för reflektion i gränslandet mellan dag och natt. I Finland finns det ett eget ord för detta tillstånd; Kaamos. Det är själva knivseggen av mörkret, precis innan det vänder och ljuset kommer, säger Martin Bergström.

Inspirationsutställningen BEing Scandinavian är strategiskt placerad mitt på entrétorget vilket gör att det första som samtliga besökare och utställare kommer få uppleva är en tolkning av det typiskt skandinaviska. Här kommer det finnas plats för möten, reflektion och inspiration. Den prisbelönta kocken Sami Tallberg har bjudits in för att tolka BEing Scandinavian genom en vegansk meny som serveras i utställningens café. Sami är en pionjär inom ”Foraging”; en expert på att finna naturliga matresurser i skogen, ett ämne han skrivit flera böcker om och föreläser kring.

Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week lockar cirka 60 000 människor till Stockholm varje år. Det är en motor för näringsliv, turism, hotell och restauranger. Sverige är ett av få länder som öppnat upp helt och hållet och som gått tillbaka till en mer normal vardag i skuggan av Covid-19. Detta märks i intresset för kommande mässa.

– Intresset från både besökare och utställare är stort, vi har redan 300 företag som bokat sitt deltagande, och nu är vi bara i början av november. Journalister från hela världen hör av sig och vill veta vad som händer här uppe i norr. Att Sverige har öppnat upp och att vi på Stockholm Furniture & Light Fair verkligen gör en storsatsning på kommande upplaga skapar en trygghet. Vi människor hungrar efter fysiska möten, avslutar säger Sanna Gebeyehu.

Källa: Stockholmsmässan

Bild: ”Jag vill skapa en sällsam och poetisk värld, en plats för reflektion i gränslandet mellan dag och natt. I Finland finns det ett eget ord för detta tillstånd; Kaamos. Det är själva knivseggen av mörkret,” säger Martin Bergström. Foto: Stockholmsmässan