Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lördag, andra dagen på ComicCon

Foto: Johan Dali / pp-press

På ComicCons andra dag fick vi träffa Sam från Sagan om ringen och den onda drottningen från Once upon a time, och vi fick höra den svenska översättaren av Tintin berätta intressanta detaljer om sitt arbete och om Tintin.

När jag kom upp för trappan från entrén möttes jag av en stor grupp stormtroopers med sin svartklädda ledare. Jag var på väg till ett av dagens första program, Tintinkännaren Björn Wahlberg på Heroes Talk. Han jobbar med att översätta fransk/belgiska serier. Det var på grund av Tintin som han började lära sig franska, han ville kunna läsa albumen på originalspråket. Nu har han även översatt Kapten Haddocks ordbok – En handbok i konsten att förolämpa med finess. Björn påpekade det faktum att Kapten Haddock aldrig använder någon traditionell svordom, utan använder ständigt helt vanliga ord i ett ovanligt sammanhang, sagda med en viss kraft. Det är då han uppnår den effekt han gör.

Foto: Johan Dali / pp-press

Numera får Tintin-konnässörer ägna sig åt att forska om bakgrunden till albumen, hur Hergé gjorde sin research eftersom han före sin död förbjöd all framtida produktion av nya Tintin-album. Han dog 1983, alltså för 38 år sedan. En rolig detalj, ur svensk synvinkel, är att han inför albumet ”Koks i lasten” där Tintin befinner sig på fartyget Ramona, åkte med ett svenskt lastfartyg för sin research. Han tecknade och drack snaps med kaptenen. Men trots det så var Tintin som bekant aldrig i Sverige. Tintin känns idag som en självklar succé men sanningen är att det tog rätt lång tid för serien att slå igenom. Första Tintin-serierna publicerades i en obskyr katolsk veckotidning 1929 och de första albumen trycktes i små upplagor. Och i USA har den aldrig slagit igenom, det är en ren europeisk affär. Det finns en förening för Tintin-fans i Sverige som heter Generation T.

Lana Parrilla. Foto: Johan Dali / pp-press

Det finns en avdelning på mässan som heter Artist Alley. Där får unga okända artister visa upp sina verk. Här kanske man hittar framtidens stora succé. Bland annat så visar artisten Magnus Magnerius upp en fantasy-serie i fyra delar. Alla är okända och väldigt duktiga så det är hård konkurrens i tecknarbranschen.

Igår på Heroes Stage kunde vi se Felix recenserar. Idag fick vi se Lana Parrilla och Sean Astin. Lana Parrilla är en amerikansk skådespelare som 2011 fick rollen som den onda drottningen i ABC-serien Once upon a time och var även med i Once upon a time-musikalen. Hon var även med i femte säsongen av Spin City. På Q&A fick hon frågan när hon såg något gott i den onda drottningen. Det gjorde hon från början sa hon. ”Hon har ju en anledning att vara arg.” Det var kul när hon fick frågan vilken spritsort hon gillar bäst. ”Ähh, jag gillar Old fashion…tequila…gin…champagne…bourbon…”.

Sean Astin, känd som Sam i Sagan om ringen. Foto: Johan Dali / pp-press

Efter henne kom Sean Astin. Han är mest känd som Sam i Sagan om ringen. Han ser äldre ut nu men var på gott humör. Det här var hans första mässa på två år så han var glad att vara här. Han sa att alla vi som går på sådana här mässor som Comic Con har något gemensamt. ”You are my people” sa han till publikens förtjusning. Han var också inne på att sådana här fan-mässor har blivit vanligare de senaste åren. När han var liten hade han ADD (Det är som ADHD fast utan hyperaktiviteten.) och hade svårt att hålla kvar uppmärksamheten på någonting. Men när han såg Dare Devil för första gången blev han för första gången som helt uppslukad och hade inga som helst problem att fästa uppmärksamheten. Sedan dess är helt fast i populärkulturen.