Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Internationella backhoppningstävlingar i Falun till helgen

 

Många har säkert redan uppmärksammat att den sparade snön från föregående säsong, nu har lagts ut och preparerats för skidtörstiga längdskidåkare. Samtidigt har också snö samt pressats upp i den mindre av de stora hoppbackarna på Lugnet, den sk normalbacken, HS 100.
Backen är preparerad och klar, det isbelagda spåret i överbacken är iordningställt och backhoppare från flera länder besöker nu Lugnet i Falun för att hoppa på snö, för första gången denna säsong.

I helgen kommer Svenska Skidspelen att arrangera FIS Cup i backhoppning.
FIS Cup är den lägre av Internationella Skidförbundets cuper och arrangeras som cuptävling både vinter- och sommartid, då tävlingarna avgörs på plast istället för snö.

Totalt deltar 15 nationer(Japan, Ryssland, Österrike, Frankrike, Italien, Ukraina, Polen, Norge, Tyskland, Sverige, Finland, Kazakhstan, Slovenien, Island och Sverige).
Ca 80 tävlande damer och herrar, med ett 30-tal tränare och lagledare.
Sverige kommer att representeras av Frida Westman, Astrid Norstedt och Tobias Fröier.

– Flera av nationerna har varit på plats sedan början av veckan för att träna, säger Anders Lind, tävlingsledare för FIS Cupen. – Ett riktigt bra arbete har gjorts för att iordningställa backen för träning och tävling, säger Anders Lind och fortsätter. – Lugnet är en fantastisk anläggning som verkligen levererar förstklassiga möjligheter för träning och tävling, inte bara för backhoppning.
– Det ska bli riktigt roligt att välkomna nationerna och FIS-representanterna till våra tävlingar, säger Anders Lind. – Men också alla funktionärer som ställer upp för att genomföra tävlingarna. Många av dem är tillresta från andra klubbar i Sverige, men en hel del nya, engagerade personer har också tillkommit från närområdet, säger Anders Lind.

Helgens tävlingar består av en dam- respektive herrtävling, både lördag och söndag.
Det kommer att ges möjlighet att följa tävlingarna från den stora läktaren. På arenan kommer också en foodtruck med matservering och några sponsorer att finnas.

– Det ser ut att bli toppenväder med sol i helgen! Och det vore extra roligt om Faluborna passade på att komma till Lugnet, kanske passa på och ta en utomhuslunch och heja på de tävlande, som nog inte är vana vid storpublik vid denna typ av tävlingar, säger Ulrika Back Eriksson, VD Svenska Skidspelen AB. – Ingen entré, bara att komma hit, fyller hon i och fortsätter. – Och ta gärna med några flaggor att vifta med! Vore ju häftigt om vi tillsammans kunde lyfta de tävlande till extra långa hopp!

Källa: Svenska Skidspelen

Bild: 2020 Winter Youth Olympics, Lausanne. Foto: Martin Rulsch, Wikimedia Commons