Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholm filmfestival går in i andra andningen – många höjdpunkter kvar

 

Stockholm filmfestival som pågår fram till den 21 november erbjuder filmpremiärer, möten med regissörer och seminarier. Det finns mycket att se fram emot när man nu går in i sista veckan.  

-Vi har fått mycket stort gensvar, det märkts att det finns ett uppdämt behov av att komma ut och se på film, säger festivalens Program coordinator Beatrice Karlsson. 
Framförallt är det våra “red-carpet filmer”, där vi också bjuder på mingel som är populära. Människor vill komma ut, man vill träffas och man vill se på film på stor silverskärm. 

Årets festival som visar runt 100 filmer har som specialteman moderskap, med filmer som bland annat Pedro Almondóvars “Parallella mödrar” och Pablo Lorrains film om prinsessan Diana “Spencer”.
Årets fokusland är Mexiko, där man bland annat kan se den starka filmen “Prayers for the stolen”, om att växa upp på en mexikansk landsbygd styrd av drogkarteller. 
Vi har också kunnat träffa regissörer som Joachim Trier, aktuell med sin sista del av sin Oslo-triologi (“Världens värsta människa”), och Hogir Hirori, som visar sin dokumentär om fritagningen av förslavade yazidiska flickor från ett syriskt fångläger (“Sabaya”). 

-Det finns många höjdpunkter kvar för kommande vecka, jag vill lyfta fram vår mittfilm som i år är “Annette” av Loex Carax, men också filmer som “Belfast” och “Land”, föreslår Beatrice. 

Efter den första veckan vill jag lyfta fram den tidigare nämnda “Sabaya”, men också starka skådespelarprestationer in den känslofyllda “Mass” och ett fantastiskt svart/vitt foto i Hong-Kong filmen “Limbo”.  

Med en stark startvecka i minne kan vi nu se fram emot en sista vecka med fler bra filmer och ännu fler intressanta möte och förhoppningsvis trevligt sällskap. 

Foto: Thomas Persson