Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Eget sparande ger tryggare ekonomi vid separation

För ett par med vanligt förekommande inkomster kan en separation innebära åtskilliga tusenlappar mindre att röra sig med varje månad. Att ha ett eget sparande kan därför spela stor roll om man väljer att gå skilda vägar, lämnar eller blir lämnad i en relation. Och förutsättningarna att spara kan skilja rejält beroende på hur man väljer att fördela ekonomin i ett hushåll. Det visar en rapport från Swedbank.

Att gå från att leva tillsammans på två inkomster till att bo och klara sig själv på en inkomst påverkar privatekonomin. Har man haft en jämställd ekonomi som sambor eller gifta är förutsättningarna bättre för en trygg privatekonomi även efter en separation, eftersom båda parter då fått samma förutsättningar att spara. Det kan spela stor roll för hur man klarar ekonomin om man väljer att gå skilda vägar, lämnar eller blir lämnad i en relation.

– Med ett eget sparande får man en trygghet om man skulle behöva eller vilja förändra sin situation och göra nya val i livet. Hur stort sparande man behöver beror på hur och var man bor och om man har barn eller inte. Och såklart vilka möjligheter man har att spara över huvud taget. Skiljer det mycket i inkomst bör man hitta lösningar som gör att båda får möjlighet att spara, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

100 000 kronor i skillnad mellan olika ekonomiska upplägg i ett hushåll

Hur man väljer att fördela ekonomin i ett hushåll kan påverka förutsättningarna till sparande. Har man helt separat privatekonomi där man delar lika på alla utgifter oavsett om den ena tjänar mindre, kommer den med lägre inkomst ha mindre kvar till sparande jämfört med den med högre inkomst. Har man däremot helt gemensam ekonomi, det vill säga inkomsterna läggs ihop och det som blir över varje månad delas lika, får båda samma förutsättning att kunna spara. En annan lösning kan vara att fördela de gemensamma utgifterna i proportion till hur stora inkomster var och en har.

För en tvåbarnsfamilj med löner på 25 000 kronor respektive 35 000 kronor per månad blir det stor skillnad på sparkapitalet om man har en helt separat eller helt gemensam ekonomi. Sparar man tio procent av det man har kvar efter att nödvändiga utgifter är betalda har den med en högre inkomst fått ihop cirka 245 000 kronor på tio år. Den med lägre inkomst och sämre möjligheter att spara har 145 000 kronor i sparkapital. Med en helt gemensam ekonomi har båda två i stället knappt 200 000 kronor i sparkapital var efter tio år.

Från 15 000 till 6 000 kronor kvar i plånboken varje månad efter separation

Att gå från ett gemensamt till eget hushåll kan påverka ekonomin ordentligt. Ett par med två barn och som tjänar 30 000 respektive 50 000 kronor per månad har knappt 30 000 kronor kvar att leva på efter boende och övriga nödvändiga kostnader är betalda. Det blir 15 000 kronor per person om man har en helt gemensam ekonomi. För en ensamstående med 30 000 kronor i lön, med två barn boendes hos sig halva tiden och som bor i en något mindre lägenhet blir det i stället drygt 6 000 kronor kvar varje månad.

– När man flyttar ihop med någon är inte den första tanken att man någon gång i framtiden ska flytta isär. Men det är viktigt att se över sin ekonomiska situation från början och fundera på hur man till exempel skulle klara utgifter för boendet om man går skilda vägar. Det handlar inte bara om månadsavgift eller bolån utan även om till exempel försäkringar, el och övriga driftskostnader, säger Madelén Falkenhäll.

Svårt att spara ihop till en kontantinsats

På många platser är det svårt att få tag på en hyresrätt, så många som flyttar isär behöver köpa en ny bostad, något som är svårt för många.

– Säljer man en gemensam bostad och går med vinst kan delar användas till kontantinsatser till varsitt nytt boende. Att däremot helt på egen hand spara ihop till en kontantinsats är svårt för många, eftersom bostadspriserna är så höga, säger Madelén Falkenhäll.

En trea kostar under en miljon kronor i till exempel Västervik eller Hässleholm, medan den kostar över tre miljoner runt delar av Göteborg och tre-fyra miljoner kronor runt delar av Stockholm. I vissa förorter till Stockholm och i de centrala delarna av Stockholm och Göteborg kostar den till och med över fyra miljoner kronor. Det innebär att en kontantinsats till en trea kan variera från 200 000 kronor upp till 1,5 miljoner kronor beroende på lön och på var i landet bostaden ligger.

Trygg privatekonomi efter separation – tips från Swedbank:

  • Ge varandra förutsättningar till en god privatekonomi och möjlighet att spara när ni lever tillsammans.
  • Fördela gemensamma utgifter utifrån inkomst, det vill säga den som tjänar mer kan också betala mer av utgifterna.
  • Spara gärna till gemensamma mål, men se till att ha ett eget sparande som du känner dig trygg med. Spara först till en buffert, sedan långsiktigt.
  • Sparande som är tänkt att gå till en av er, till exempel ett pensionssparande, bör sparas som enskild egendom. Enskild egendom ingår inte i en bodelning som gifta.
  • Ha koll på din privatekonomi och det juridiska när ni lever tillsammans, då ökar förutsättningarna för en trygg ekonomi efter eventuell separation.
  • Med ett eget sparande ökar möjligheten att göra de val du vill göra och möjligheten att kunna köpa en egen bostad.
  • Var medlem i en a-kassa, för ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Teckna eventuellt även en kompletterande inkomstförsäkring.
  • Dela upp bolånen i olika delar med olika löptid på räntan för att undvika att hela lånet ska skrivas om samtidigt.
  • Barnfamilj kan ha rätt till bostadsbidrag, kolla upp vad som gäller för dig.

Källa: Swedbank