Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny säsong på Åbo Svenska Teater

 

En helt ny teatersäsong väntar igen efter årsskiftet med tre vinter- och vårvinterpremiärer.  

Genast i januari inleds spelperioden för en äkta Sherlock Holmes berättelse till alla som älskar deckare och humor. Ken Ludwigs Baskerville – ett fall för Sherlock Holmes är en av de mest sedda och älskade Holmes- pjäserna. Föreställningen är ett underhållande kriminalspektakel med musikaliska inslag, där fem skådespelare lägger sitt fulla krut på att spela ett häpnadsväckande persongalleri på ett trettiotal roller. I stället för Amanda Nyman spelar Julia Korander och i stället för Jerry Wahlforss ser vi Peter Ahlqvist.

Tätt därpå följer premiären för  Den unge Werthers lidanden, en pjäs riktad till ungdomar i åldern 13-20. Pjäsen handlar om en tonårskille, som ska läsa Johann Wolfgang Goethes brevroman som sommarläsning. Killen är kär, svår, passionerad, tungsint, han känner ändå att livet är mer än han tänkte.
I april och maj blir det kitschig opera. Världens mest framförda operapar Cavalleria rusticana & Pajazzo med världens vackraste operamelodier intar Stora scenen. En extatisk föreställning som glittrar av kitsch, dryper av melodrama och gnistrar av temperament.

 

På repertoaren finns också När Farfar blev ett spöke som är riktad till barn i daghemsålder, en sympatisk berättelse om gemensamma minnen och om att ta farväl samt Hundarnas historiepjäs ämnad för hela familjen. I den fartfyllda pjäsen, som är inspirerad av Mauri Kunnas bilderbok, möts två vänner på ett äventyr genom århundraden i ett historiskt Finland.

 

I mars blir det igen blodgivning på Stora scenen i samarbete med Blodtjänst. För den goda sakens skull ordnas evenemanget nu redan för femte gången. Många fina gästande föreställningar kommer också till teaterhusets scener. Det blir musikalmusik, chansoner, jazz, pop och rock. Även dramer och fars dukas fram och i maj återkommer den internationella FinFringe-festivalen.
Den nyaste säsongsbroschyren är publicerad elektroniskt på teaterns webbplats och i fysisk form finns den att hämta i teaterns biljettförsäljning om knappa två veckor. Broschyren postas också till knappa 4000 ivriga teatervänner och vem som helst kan be att få broschyren hemskickad.

Källa: Åbo Svenska Teater

Bild: KEN LUDWIGS BASKERVILLE – ETT FALL FÖR SHERLOCK HOLMES. Foto: Pette Rissanen