Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholms filmfestival 2021 presenterar stolt vinnaren av Världens Kortaste Kortfilmspris

 

Tidigare i höst så introducerade Stockholms internationella filmfestival deras nya tävlingskategori Världens kortaste kortfilmspris, ett pris för filmer som är max 30 sekunder långa. Festivalen ville sprida filmglädje och uppmana sin publik till att inte bara besöka biograferna, utan att också skapa film. Efter att ha mottagit över 50 bidrag så har vinnaren valts, och det är Amanda Gylling som tar hem priset med filmen Stay Sane.

Motivering:
Med stor kreativitet, uppfinningsrikedom och smarta lösningar visar Amanda Gylling hur man berättar en riktigt bra historia på max 30 sekunder och tar därmed hem priset i Världens kortaste kortfilm med filmen Stay Sane.

Som del av priset så visades Amanda Gyllings film under festivalens priscermoni. Hon kommer också att få spendera en dag på en proffessionell filminspelning samt en timmes handledning av Ninja Thyberg, regissören bakom högaktuella Pleasure.

Vem som helst kunde vara med att tävla i Världens kortaste kortfilmspris. Det enda kravet var att filmen skulle vara max 30 sekunder lång och innehålla alla de inslag som en långfilm vanligtvis har.

Tävlingen kom upp på instagram som annons och eftersom det inte är så ofta en 30 sekunders video kan vara med i liknande tävlingar så kände jag att det passade mig väldigt bra! Som ett litet kall, säger Amanda Gylling som annars jobbar som stillbildsfotograf.

Gylling beskriver sin kortfilm som en kommentar mot de olika tips som spreds av media för hur man skulle tackla pandemin under 2020, då allt mer tid spenderades hemifrån, och hur det var svårt att efterleva.

För att inspirera sin publik till att delta i Världens kortaste filmpris, så spelade Stockholm filmfestival även in två egna kortfilmer. I filmerna medverkar skådespelarna Happy Jankell (Ted, För kärlekens skull), Edvard Olsson (Eagles) och Danilo Bejarano (Tusenbröder). Filmerna är producerade av reklambyråm KING i regi av Daniel Lundh, produktionsbyrån Bleck Film och med Colony som byråproducent.

Se vinnarfilmen Stay Sane, samt kortfilmerna samproducerade med KING, här.

Källa: Stockholms internationella filmfestival

Bild: Stay sane av Amanda Gylling. Foto: Stockholms internationella filmfestival