Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Från barock till soul – vårens konserter i Berwaldhallen släppta

 

Våren med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen bjuder på stora musikupplevelser, fantastiska gästartister och tre jubiléer: tonsättaren Ingvar Lidholm som skulle fyllt 100, trumpetaren Håkan Hardenberger som 60-årsjubilerar och Daniel Harding som varit Radiosymfonikernas chefsdirigent i 15 år. Bland mycket annat blir det också en hyllning till soulen i 60- och 70-talets Detroit med sångaren Magnus Carlson.

År 2022 inleds traditionsenligt i Berwaldhallen med den stämningsfulla Trettondagskonserten, denna gång med solisterna Michael Weinius, Hanna Husáhr och Jennie Abrahamsson. I januari blir det också Sverigepremiär för Nathaniel Stookeys musikaliska mordgåta Kompositören är död med dirigenten Christian Reif på pulten och Niklas Riesbeck som berättare.

Inte mindre än tre jubiléer uppmärksammas i vårens konsertprogram. Först ut är en hyllning till den svenske kompositören Ingvar Lidholm som i år skulle fyllt 100 år. Radiokören under dirigent Sofi Jeannin ger ett program som framhåller Lidholms stora gärning som banbrytande tonsättare på körområdet. Dirigentnestorn Herbert Blomstedt gästar Sveriges Radios Symfoniorkester i ett program som ägnas helt åt Lidholms verk för orkester. I februari firar Sveriges Radio att Daniel Harding varit Radiosymfonikernas chefsdirigent i 15 år med en jubileumskonsert som också bjuder på en scenintervju med Harding själv. I konserten uruppförs Sven-David Sandströms trombonkonsert, med orkesterns Håkan Björkman som solist. Trumpetaren Håkan Hardenberger, en av svenskt musiklivs mest framgångsrika och betydelsefulla instrumentalister som denna säsong firar sitt 60-årsjubileum, gästar Sveriges Radios Symfoniorkester i två konserter under våren.

Radiokören gästas av såväl nuvarande chefsdirigent Kaspars Putniņš som hedersdirigenterna Peter Dijkstra och Tõnu Kaljuste i tre spännande program. Martina Batic leder Radiokören i en konsert med Francis Poulencs färgstarka Mässa i G-dur på programmet.

Flera stjärnor på den klassiska musikhimlen gästar Berwaldhallen under våren: den norske cellisten Truls Mørk, den isländske pianisten Víkingur Ólafsson och den amerikanske pianisten Jonathan Biss. Den hyllade svenska operasångerskan Ann Hallenberg möter barockspecialisten Ton Koopman och amerikanske violinstjärnan Joshua Bell leder orkestern och spelar samtidigt solostämman i Beethovens smäktande violinkonsert i D-dur.

I konserten Soul of Detroit lyfter Radiosymfonikerna, Magnus Carlson med flera artister fram hits och rariteter ur den enorma låtskatt som skapades i Detroit under framför allt sextio- och sjuttiotalen. Artister som Stevie Wonder, The Supremes, Marvin Gaye, The Jackson 5, Diana Ross och Lionel Richie har gjort denna del av musikhistorien odödlig.

Våren bjuder dessutom på nyskriven musik av Benjamin Staern och Djuro Zivcovic, nya äventyr med Radioapan, P4 Plus-gala med Charlotte Perrelli och Tommy Nilsson och Lasse Berghagen, Singalong för de yngsta besökarna – och mycket mer!

  • ”Att äntligen kunna presentera en hel vår med ett fantastiskt spännande och variationsrikt program känns så bra. Att vi dessutom kan välkomna våra mest trogna besökare – abonnenterna, åter till sina konsertserier är så glädjande och efterlängtat. För många av dem innebär konsertserierna i Berwaldhallen ett sätt att regelbundet träffa goda vänner och lyssna till musik av världsklass, nu är det möjligt igen!” säger Karin Adolfsson, marknadschef i Berwaldhallen.

Alla konserter i Berwaldhallen sänds i Sveriges Radio, oftast i P2:s Klassiska konserten. Ett urval av konserterna visas också med bild på Berwaldhallen Play.

Källa: Berwaldhallen

Bild: Daniel Harding, Håkan Hardenberger, Ingvar Lidholm jubilerar i Berwaldhallen 2022. Foto: Berwaldhallen