Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tage Danielssons minnespris 2020 till Liv Strömquist

En pristagare med vardagsnära samhällskritisk humor. Priset till Tage Danielssons minne 2020 tilldelas serietecknaren och kulturpersonligheten Liv Strömquist.

Tage Danielssons minnespris delas ut i samband med Humanistdygnet som arrangeras vartannat år. Beslut om pristagare för 2020 flyttades fram till 2021 på grund av coronapandemin. Det innebär att priset till Liv Strömqvist delas ut under Humanistdygnet 2022.

Motiveringen lyder:

“Genom humor och satiriska analyser av samhällets strukturer verkar 2020 års pristagare i humanismens anda. Precis som Tage Danielsson räds Liv Strömquist inte att blanda allvar med komik. Där Tage nyttjade revyscenen, pressen och litteraturen använder sig Liv av dagens medier som verktyg, exempelvis serieformatet, radio och poddar.

Som humanist verkar Liv Strömquist genom sitt skrivande och serietecknande där hon med en svärtad humor fångar vår samtid med insikt. Årets pristagares böcker är flerfaldigt prisbelönade och översatta till närmare tjugo språk. Hennes verk har flitigt dramatiserats. Liv Strömquist röst i samhällsdebatten är unik.”

Liv Strömquist är född 1978 i Lund och är en svensk serieskapare, satiriker, samhällsdebattör, konstnär och poddare med en utbildning i statsvetenskap.

Tage Danielsson (1928-1985) var en mångsysslare, en folkkär författare, humanist, poet, samhällsdebattör, regissör, komiker, revyman och skådespelare från Linköping. Stiftelsen Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne har funnits sedan 1987. Priset delas ut till en förtjänt humanist i Tage Danielssons mening och anda vartannat år.

Källa: Linköpings kommun
Foto: Albin Olsson