Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

MSB har skickat helikoptrar till fartygsbrand utanför Göteborg

Sedan 14-tiden på lördagen brinner ett fartyg lastat med timmer utanför Göteborg. Det är timret som brinner i lastutrymmet och branden är svårsläckt. Flera myndigheter och organisationer stöttar nu Kustbevakningens släckningsinsats.

Under natten till söndag inkom en begäran till MSB från Kustbevakningen om luftburet stöd, vilket MSB beviljade. Två helikoptrar skickades natten till Göteborg för att kunna påbörja släckningsarbetet när det hade ljusnat.

– Vi kunde snabbt ha två helikoptrar på plats. De har deltagit i släckningsarbetet under morgonen men har fått göra en paus på grund av blåsigt väder. Blåsten minskar effekten av släckningen och kan äventyra flygsäkerheten. Om väderförhållandena förbättras är förhoppningen att släckningsarbetet med helikoptrarna kan återupptas, säger Erik Flink på enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB.

Risk för oljeläckage

Fartyget innehåller stora mängder bränsle och MSB har påbörjat förberedelser för att kunna stötta med resurser vid ett eventuellt läckage.

– Vi har till exempel utrustning för oljeskadeskydd som vi skulle kunna skicka dit. Just nu håller vi på att, tillsammans med Kustbevakningen, sondera vilken utrustning och tillgänglig personal i vår resursbas som skulle kunna tänkas behövas utifrån olika scenarier och händelseutvecklingar, säger Erik Flink.

Senare under söndagen kommer effekten av insatsen och fortsatt resursbehov att utvärderas och då kommer det även fattas beslut om helikoptrarna kommer vara kvar även under måndagen.

Källa: MSB
Arkivfoto: Brocken Inaglory