Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kärlekshistorien som blir en rättsskandal

 

Årets juldrama i SVT, om källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V, är baserad på verkliga händelser. Dramaserien berättar om en storslagen men förbjuden relation som med alla medel måste hållas hemlig, men som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i vårt lands historia. Bengt Braskered har skrivit manus till En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby. I huvudrollerna ses dubbelt Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason, samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe. För regin svarar Lisa James Larsson som bland annat regisserat avsnitt i brittiska dramaserierna Victoria och Britannia.

Året är 1933 och källarmästare Kurt Haijby driver tillsammans med sin hustru Anna restaurang Lido i hjärtat av Stockholms nöjeskvarter. Men Kurt har ett digert straffregister och får därför avslag på sin ansökan om sprittillstånd. Han beslutar därför att gå ”till kungs” med sitt ärende.

I mötet med den åldrade monarken Gustaf V tänds en gnista. En ytterst hemlig och förbjuden relation inleds. Men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken, finns inget utrymme för skandaler. För mycket står på spel och när kungens närmaste förstår att relationen riskerar att ta en ände med förskräckelse, avråder de monarken från allt samröre med Haijby.

Bubblan spricker när Kurts hustru, Anna Haijby, inser vad som pågår. Kurts kärlekshistoria med kungen tar en brutal vändning när Anna begär skilsmässa. Som orsak till skilsmässan anger hon sin makes otrohet med Gustaf V, Sveriges kung. Med överståthållare Torsten Nothin i spetsen påbörjas nu en desperat kamp för att mörklägga relationen och rädda monarkin från en katastrof.

”I grundlagen står att man ska hålla konungen i helgd och vörda och älska honom. Ingen har älskat konungen högre än jag. Och vad har jag fått för det?”

(Kurt Haijby) 

En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby produceras av Stella Nova Film, Lena Rehnberg, i samarbete med SVT, Film i Väst, DR, NRK, RUV och YLE. Ansvarig utgivare: Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

Källa: SVT

Bild: Julens stora dramasatsning på SVT är En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby. I huvudrollerna som Haijby och kung Gustaf V, Sverrir Gudnason och Staffan Göthe. Foto: SVT.