Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Att prata hälsa – en riktig vattendelare

 

Fyra av tio svenskar har negativa associationer till att prata hälsa. Samtidigt har lika många positiva associationer. Det visar resultat från Lifes årliga rapport Hälsobarometern.

Att prata hälsa visar sig vara en riktig vattendelare mellan det svenska folket. Framför allt generationerna mellan. Det är främst den yngre generationen i åldrarna 18–30 som har negativa associationer till att prata hälsa. Nästan hälften anger detta i årets Hälsobarometer. De som har lättast för att prata hälsa är den äldre generationen i åldrarna 51–65. Hela 41 procent anger att de tycker att det är roligt och spännande.

– ­ Om man inte känner sig på topp kan det kännas som ett för stort steg att åka i väg någonstans för att prata. Vissa tycker även att det känns jobbigt att sitta face to face med någon och berätta om sitt mående. Därför finns det alternativ där du enkelt kan prata hälsa via chattar. Vi på Life har en sådan tjänst. På Life erbjuds kunder att prata hälsa både i våra butiker och via våra sociala mediers chattfunktioner. Även om vi helst ser att man besöker oss i våra butiker så ser vi de digitala chattarna som steg 1, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.

Var femte person i den yngre generationen tycker det är jobbigt att prata hälsa. 15 procent anser att det är stressande, vilket är mer än dubbelt så mycket jämfört med den äldre generationen. För att få kunskap om sitt mående frågar yngre gärna sin familj eller vänner och för inspiration vänder de sig till sociala medier. Det är även tre gånger så många yngre som tar hjälp av psykolog än vad de som tillhör den äldre generationen gör.

Källa: Life

Foto: Jernchar