Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jul-fakta

 

Här är lite intressanta och ibland förbluffande fakta om julen och julens traditioner runtom i världen.

Det finns två öar som heter Christmas Island. Den ena ligger i Stilla Havet och den andra i Indiska Oceanen.

I Norge gömde man alla kvastarna efter att man ätit upp maten och delat ut julklapparna eftersom man trodde att häxor och onda andar stal dem för att åka på.

Elektriska julgransljus användes första gången år 1895. Uppfinnaren var amerikanen Ralph E Morris.

I Sverige och Finland var det förr i tiden dubbla böter på alla brott under julfriden.

Julgranar är ätbara. Många delar av granar och tallar kan ätas. Barren innehåller mycket C-vitamin. Kottar innehåller också mycket näring.

En konstgjord spindel med nät förekommer ofta i ukrainska julgransdekorationer. Ett spindelnät som hittas på julaftons morgon tros bringa lycka.

Enligt en grekisk legend finns det illvilliga små väsen som kallas Kallikantzaroi eller Kallikantzari, och dessa sägs ställa till med olika hyss under julen. För att bli av med dem ska man bränna antingen salt eller en gammal sko, vars stank sägs få dem på flykt. Andra metoder inkluderar att hänga en gris käkben vid dörren och elda mycket så att dem inte kommer in genom skorstenen.

I Armenien består en traditionell julaftonsmåltid av stekt fisk, sallad och spenat. Måltiden äts efter julaftonsgudstjänsten till åminnelse av Marias middagsmål dagen före Jesu födelse.

I Storbritannien har man ätit julpajer sedan 1700-talet. Att äta en paj på var och en av julens 12 dagar sägs bringa lycka under kommande års 12 månader.

I Guatemala firas Juldagen den 25 december, men de vuxna ger inte julklappar till varandra förrän på Nyårsdagen. Barnen får sina på Juldagens morgon.

I Nordamerika hänger barnen ut sina strumpor medan holländska barn hänger ut sina skor för att få julklappar i.

I Ukraina har man ett traditionellt julbröd kallat ”kolach”. Man lägger brödet i mitten av bordet. Brödet flätas till en ring och tre sådana bröd läggs ovanpå varandra med ett ljus i mitten på det översta brödet. De tre ringarna symboliserar treenigheten.

Det uppskattas att ungefär 400 000 människor varje år blir sjuka efter att ha ätit gammal julmat.

New York Citys byggnad Empire State Buildings ljus släcks vid midnatt varje kväll undantaget Julafton, Juldagen, Nyårsafton, Nyårsdagen och St Patricks Day då dem släcks klockan 3 på natten.

Källa: Xplories

Foto: Xplories