Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Maxtak innebär nya bördor för idrotten

Maxtak på 500 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus införs. Dessutom förlängs avrådan att delta i läger eller cuper. Det var några av de besked som lämnades vid presskonferens under gårdagen.

– Självklart är det tuffa besked för idrotter som samlar stor publik och för planerade tävlingar och mästerskap som inte blir detsamma utan stor publik på plats. Vikten av att idrottsrörelsen både ges kortsiktig kompensation på mer än 80 miljoner kronor som vi fått tidigare nu när vi drabbas av nya restriktioner blir allt tydligare. Ju snabbare besked från regeringen desto tryggare kan våra förbund och föreningar känna sig både i det akuta läget och inför framtiden, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

När maxtak på 500 personer inomhus införs är ännu inte klart. Folkhälsomyndigheten har lämnat in hemställan till regeringen som tar beslut i frågan.

Från den 12 januari gäller krav på vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar med fler än 50 åskådare inomhus. Vid arrangemang med fler än 20 åskådare inomhus tillåts enbart sittande publik, sällskap på maximalt åtta personer och avstånd på minst en meter mellan sällskapen.

Avrådan att delta i läger och cuper förlängs åtminstone till 31 januari då en ny bedömning görs av Folkhälsomyndigheten.

– Idrottsrörelsen kommer återigen att ta sitt ansvar och anpassa våra verksamheter. Jag är stolt över hur vi tillsammans ställt om och gjort det vi kan och mer när situationen så krävt. Men revorna blir större och ska vi även fortsatt vara en lika stark samhällskraft behöver vi även återstartsstöd för 2023 och 2024, alltså mer än de 400 miljoner vi lovats för 2022 så att vi inte tvingas tumma på stödet på grund av akut behov av kompensation, säger Björn Eriksson.

Källa: Riksidrottsförbundet
Foto: Martin Rulsch