Design är i ropet i Stockholm. Formex pågår just nu på Stockholmsmässan. Här möter besökarna nordisk design i alla dess former och exemplar.
Choklad, kryddor och delikatesser trängs med inredningstextilier, möbler, porslin och andra husgeråd. I stort sett det mesta i designväg finns här uppdelat i tre mässhallar. 850 utställare har tagit plats, vissa är gamla, andra är nya.
Anneli Hydén ställer ut för första gången. Hon säljer tyger i ekologisk bomull med blocktryck i växtfärgade mönster.
– Våra hemtextilier är gjorda av en blocktryckmästare på tio träbord i en indisk by, säger hon.
Ett mönster i ett träblock kan ta flera dagar att mejsla fram. Allt sker med händerna och med de växtextrat som naturen ger. Tyget är sedan beroende av sol, vind och vatten för att torka, tvättas och så torka igen. Kommer regn upphör allt arbete.
Tyger med båt
Kuddar, bäddlinnen, handdukar. Allt är tryckt i vackra mönster och färger. Tygerna kommer sedan med båt till Sverige för minsta möjliga miljöpåverkan. Väntetiden kan bli tre månader.
– Viktigast för mig är att tygerna är skonsamma mot naturen, snälla mot människan och gärna tillverkade av återanvänt material. Därför tar det tid, säger hon.
Eftersom inga kemiska tillsatser används är färgtrycken också känsligare och mer mottagliga för att blekas i tvätt.
– Blå indigo blöder mest, säger hon.
Själv tycker hon det ger mer personlighet och naturlig slitning.
Hon skrattar när hon berättar att indierna själva tycker tygerna är fula. Anpassade till den nordiska klimatet är de ljusa med ett fåtal tryck, tvärt emot hur indierna själva vill ha det med fullfärg.
Kinesiska kopior
En utställare som varit här i nio år är Helen Söderberg. Hon säljer munblåsta, handmålade glas med äkta kristaller och detaljer i silver och guld.
– En gång var kineser här och fotade min utställning och redan året efter fanns billiga kopior att tillgå, säger hon.
Av hänsyn till utställarna är därför all fotografering bland besökare förbjuden.
Hon tycker det varit mer folk i rörelse runt utställningen under tidigare år men är ändå nöjd. De flesta kunder är blomster- och inredningsbutiker och hon hoppas företaget syns i mängden.
– Är man inte med på Formex så finns man inte. Så enkelt är det, säger Helen.
Varm massageolja
En annan nöjd utställare är Lisa Stevens. Hon säljer massageljus som först påminner om doftljus.
Hon visar hur man ska doppa fingret i ljuset för att få upp massageoljan. Massageoljan räcker sedan i flera timmar. Ljusen är ekologiskt tillverkade av sojavax och palmolja tillsammans med olika doftoljor. De flesta köpare kommer från spaanläggningar, manikyr-och skönhetsbutiker.
– Det svåra är att få folk att förstå att det är varm massageolja som ser ut och ter sig som doftljus, säger hon och skrattar.