Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Filmregissören Ari Aster till Bergmanveckan på Fårö

 

Skräckfenomenet Ari Aster fick sitt genombrott med den ockulta arthouse-rysaren Hereditary och har sedan dess chockat och imponerat på världen med succén Midsommar och dess skildring av ett urspårat midsommarfirande i Hälsingland. I sommar kommer han till Fårö och Bergmanveckan 2022.

– Ari Aster är en av världens mest spännande regissörer just nu och vi är väldigt glada att han tackade ja till vår inbjudan, säger Bergmanveckans Kasia Syty.
Den amerikanska filmskaparen är dessutom en stor beundrare av svensk film och har i många sammanhang lyft Ingmar Bergman som sin största inspirationskälla. Under årets festival kommer han bland annat att tillsammans med skådespelarlegenden Ewa Fröling bjuda publiken på en specialvisning av sin all time-favorit och årets jubilar Fanny och Alexander, och att berätta om arbetet med sin nya skräckfilm, den fem timmar långa Disappointment Blvd, där Joaquin Phoenix spelar huvudrollen.

– Bättre tillsammans! Med den pandemiska isoleringen i färskt minne och med tanke på att alla festivaler nu äger rum i skuggan av det fasansfulla kriget vill vi betona vikten av samarbeten och mötesplatser där kreativiteten kan flöda fritt och där det ges tillfällen till dialog mellan olika kreatörer och genrer, fortsätter Kasia Syty.

Förutom Ari Aster och Ewa Fröling kommer Bergmanveckan gästas av regissörerna Ruben Östlund, Sofia Norlin, Ahmed Abdullahi, Carl-Gustaf Nykvist och vinnaren av The Ingmar Bergman International Debut Award på Göteborgs filmfestival tidigare i år, Kaltrina Krasniqi.

Medverkar gör också, på olika sätt och i spännande konstellationer, den estniske musikern och kompositören Jüri Reinvere, poeten Arazo Arif, filmmusikkompositören Ragnar Grippe, musikjournalisten Fredrik Strage, filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt, koreograferna och dansarna Douglas Rosenberg och Gilda Stillbäck, skådespelaren Anna Wallander, konstnärerna Salad Hilowle och Anna Berndtson, manusförfattaren Mona Masri och författaren Tomas Bannerhed. Med flera!

I musikväg blir det även en avslutningskonsert med Jocke Åhlund och en invigning i Fårö kyrka med Frida Hyvönen, båda stipendiater på Bergmangårdarna.

BERGMANVECKAN på Fårö 28 juni – 2 juli. 

Källa: BERGMANVECKAN

Foto: PunkToad