Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Första storkontroll – nära var femte resenär tjuvåkte

SL har infört storkontroller vid Kista busstorg som del av en biljettkontrolloffensiv. Den första mars genomfördes första kontrollen tillsammans med polis och ordningsvakter. Nära var femte kontrollerad resenär fick tilläggsavgift.

⁃ Storkontroller genomförs nu med hjälp av ordningsvakter och polis. De är nödvändiga, gör skillnad och sätter den betalande och skötsamma resenären i fokus framför den tjuvåkande och stjälande resenären, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL.

⁃ Nu fortsätter storkontrollerna för att få bukt med den brottslighet som till vardags betraktas som ringa. Genom att slå ner på de som stör och förstör slår man även undan benen på de som ägnar sig åt värre brott. Det är jag stolt över att vi kan göra även framöver, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Fakta:

Efter flertalet larm om hur situationen på buss 179, mellan Sollentuna och Vällingby förbi Kista busstorg, hade eskalerat med tjuvåkning och otrygghet beslutade SL att bjuda in Polismyndigheten att agera gemensamt mot tjuvåkandet.

Den första mars, under eftermiddagen, genomförde SL i samarbete med Polisen och ordningsvakter en första gemensam storkontroll vid Kista busstorg. Under en dag genomfördes totalt 820 biljettkontroller av SL:s biljettkontrollanter med stöd av ordningsvakter och Polisen.

Av dessa ledde 144 fall till tilläggsavgifter vilket innebär att nära var femte åkte utan giltig biljett. 17,5 procent av resenärerna på 179:an fick en tilläggsavgift på 1500 kronor. Ett normalår uppgår fuskandelen för busstrafiken i Stockholms län till 1,60 procent. Det innebär att tjuvåkandet ombord på 179:an vid kontrolltillfället var mer än tio gånger högre än genomsnittet i busstrafiken.

Storkontrollerna genomförs även framåt tillsammans med polisen och kombinerar insatser på flera hållplatser, i exempelvis Kista, Rinkeby, Tensta och Vällingby.

Källa: Moderaterna

Bild: Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Foto: BILDB