Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

F.C. Stockholm – En unik klubb på en unik resa

En grupp kompisar sitter på en restaurang och bestämmer sig för att starta en fotbollsklubb som skall nå Champions League. Året är 2010 och tio fotbollssäsonger senare har man gått från div 7 till Ettan – och målet är fortfarande oförändrat. 

Kontinuitet i ledarskapet, vinnarmentalitet och varumärkesbyggnad är grundpelarna som driver fotbollsklubben F.C. Stockholm Internazionale framåt.   Grundarna, med Stefan Elfver och Simon Brännström i spetsen, är fortfarande aktiva som ledare i klubben. Redan från start hade man en tydlig vision att alltid vilja vinna och att klubben skulle spela i Europa. På sin resa genom seriesystemet spelade FC Stockholm under säsongerna 2011-2013 totalt 54 förlustfria matcher i rad, vilket är svenskt rekord. Klubbnamnet anspelar på Inter Milan, men idag kallar man sig allt mer endast “F.C. Stockholm”. 

–Varje år flyttar 60-70 tusen personer till Stockholm. Vi vill vara klubben som dessa och andra kan ta till sig. De stora klubbarna har en lång historia med starka känslor och värderingar, vi vill vara den nya klubben som kan ta emot allas support och som spelarna har i sitt hjärta, säger klubbchefen Simon Brännström.  

Klubbens hemmaarena är klassiska Kristinebergs IP (“Krillan”), som ägs och förvaltas av Stockholm Stad. Arenan kommer att renoveras under de kommande åren så F.C. Stockholm kommer att spela sina hemma matcher på Stockholm Stadion.  

–Vi ser framemot Stadion, det är en klassisk arena med naturgräs, precis som på Krillan, vilket passar oss utmärkt. Naturgräset kommer att vara en fördel för oss. Vi hoppas på en publik på 600-700 personer till våra hemmamatcher, vilket kanske kan kännas litet på Stadion jämfört med Krillan.  

I takt med att klubben klättrat i seriesystemet, har kraven ökat och man har behövt bygga en allt mer professionell klubb.  

— A-laget är idag ett aktiebolag och vi behöver följa alla de rutiner och riktlinjer som gäller för en klubb i Ettan. Det innebär till exempel att vi behöver gå på 40-tal olika kurser och förbundsaktiviteter under året, berättar Simon. Vi kommer också att ha tv-bevakning på våra matcher, vilket gör att vi kan arbeta mer med våra sponsorer.  

Inför Ettan har man spelat mot tufft motstånd under försäsongen, bland annat har man mött seriekonkurrenterna Täby och Hammarby TFF samt Superettan-laget BP.  

–Vi har visat att vi kan hävda oss väl på Ettan-nivå, fortsätter Simon. Vår ambition är helt klart att vara med och slåss om seriesegern. Vi har stor chans att överraska, vi ser också hur spelarna spelar för varandra och är hungriga att fortsätta resan uppåt i seriesystemet. Vårt mål är också att nå gruppspelet i svenska cupen.  

Det som startade som en dröm har visat sig vara en spännande resa och målet att höra Champions League-hymnen med laget på plan är fortsatt det samma. 

Inför säsongen har klubben värvar åtta nya spelare till den stabila kärna man haft under tidigare år.
— Vi har många spännande spelare men framförallt är vi ett lag. Om jag behöver lyfta fram några spelare, så är jag spänd på hur säsongen kommer att se ut för Hugo Lemne (ny från IFK Lidingö), Lillen Alemayehu och förra årets skytteligavinnare Stefan Ostojic.  

Från att endast ha haft ett A-lag för herrar, har klubben nu också startat en ungdomsverksamhet. Man har pojklag för fem olika åldersgrupper från 7 – 12 åringar. Man har dessutom en akademiverksamhet för 17- och 19-åringar.  

— Vi hade begränsad egen förmåga att orka med utvecklingen av ungdomsverksamheten, därför är vi glada att vi hittat samarbetspartners i Fight Club och Stockholms Fotbollsakademi, som tar ansvar för att driva dessa verksamheter, säger Simon. Som ett led i att vara en klubb för hela Stockholm bedriver vi ungdomsverksamheten på flera olika håll i staden. Vi ser också på möjligheterna att starta med fotboll för flickor. Det är dock viktigt för oss att växa kontrollerat, så att vi inte tappar fokus från A-laget. 

 Den nya ungdomsverksamheten har också tydliga mål. 

–Vi vill uppfostra landslagsspelare! 

Drömmar är till för att förverkligas och genom hårt arbete och högt satta mål är F.C. Stockholm på god väg att förverkliga sina. 

Fotnot: Aftonkuriren kommer att följa F.C. Stockholm under säsongen.
Första seriematchen spelas på Kanalplan mot IF Sylvia den 3 april.
 

 

Foto: F.C. Stockholms ordförande och klubbchef Simon Brännström.
Fotograf: Thomas Persson/reportagefotografen.se