Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bergmanfestivalen ändrar format

Bergmanfestivalen, Dramatens internationella teaterfestival, kommer erbjuda publiken gästspel utspritt under det kommande spelåret. – Konstnärliga samtal över nationsgränserna blir ännu viktigare under utmanande tider med krig och pandemi som isolerar människor och kulturliv, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Istället för att vara en sammanhållande mötesplats för internationell scenkonst som tidigare, kommer Dramaten att erbjuda publiken internationella gästspel utspritt under spelåret. Samtal förs nu med i teatrar runt om i världen om några intressanta gästspel att erbjuda publiken spelåret 2022/2023. Dessa kommer att presenteras den 20 april med Dramatens övriga höstrepertoar.

– Vi måste verka för att upprätthålla och utveckla den internationella utblicken genom internationella gästspel som en omistlig del av Dramatens repertoar kommande säsong, säger Ulrika Josephsson, projektledare för Bergmanfestivalen.

Den femte Bergmanfestivalen, skulle ägt rum i september 2020 men ställdes in på grund av pandemin. Istället genomfördes ett digitalt samtal om konstens framtid med regissörerna Ahmed El Attar, Elli Papakonstantinou, János Szász och teaterchef Mattias Andersson –Konst och kris finns att se på Dramaten Play. I april 2021 gästspelade  den sydafrikanska allkonstnären William Kentridge med det musikaliska verket SIBYL och i december  gästspelade Teatr Powszechny från Polen med föreställningen Mein Kampf. Alla produktioner under Bergmanfestivalens flagg. Nu fortsätter festivalen på samma sätt med utspridda gästspel under spelåret.

Källa: Dramaten
Foto: Urban Wedin