Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mikael Wiehes sista konserter i Stockholm är ett värdigt avsked

Efter 60 år som artist och turnerande är Mikael Wiehe nu ute på sin sista turné, och publiken får vad den kom för att höra.  

Redan 1963 inledde Wiehe sin karriär som artist i Cooling’s Traditional Jazzmen. Men det var på 70-talet som frontfigur i Hoola Bandoola Band som Mikael Wiehe skulle göra sig känd över landet. Nu 60 år senare tar han avsked av sin publik med en sista turné.  

På måndagen fyllde Wiehe Cirkus för den första av två föreställningar i huvudstaden. Det är en av Sveriges största låtskrivare och vissångare som möter sin trogna publik, som säkerligen i många fall har varit med på Wiehes långa resa.  Det var befriande att se en mogen publik som var mer intresserade av artisten och sångerna än att filma konserten med sina mobiler. Den sista konserten i Stockholm är i kväll, den 5 april, och hela överskottet kommer att gå till räddningsarbetet i Ukraina. 

Spellistan spände över stora delar av Wiehes långa karriär och det var de klassiska låtarna, såsom Flickan och Kråkan, Keops Pyramid och Vem kan man lita på, som drog ner mest applåder. Givetvis hedrade han också sin parhäst Björn Afzelius genom låten Den jag kunde va – antagligen den finaste sång som skrivits till en nära vän. Upp på scen kom också Björns dotter Rebecka Afzelius för att sjunga Sång till Friheten i duett med Wiehe. 

Engagemanget och lågan finns kvar, även om intensiteten med ålderns rätt har avtagit. Och det krävs en del när en 75-åring trovärdig kan sjunga att han är ett springande barn.  

Wiehe har alltid varit bra på pratet mellan låtarna och där kommer hans samhällsengagemang verkligen fram – ett engagemang som säkerligen räcker mycket längre än turnén, eller som han själv sjunger “Jag tänker leva tills jag dör”. 

Konserten spelades för redan frälsta och de som kom dit fick höra det de kom för att höra. Och även om orken till viss del sviktar så visade Wiehe att gammal är äldst.  

Spellista: 

På livets hav
Ni som tjänar på krig
Jag vill bara va en gammal man
Keops Pyramid
Vi sjunger för varann
Flickan och Kråkan
Titanic
Den sista Mohikanen
Victor Jara
Vem kan man lita på
Den jag kunde va
Sång till friheten
En sång till modet
Det här är ditt land
Sakta lägger båten ut från land 

Extranummer:
Leva tills jag dör
Mitt hjärtas fågel

 

Foto: Thomas Persson/reportagefotografen