Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hormonbehandling av kvinnor i klimakteriet – nya behandlingsrekommendationer

Kvinnor som har besvär av värmevallningar och svettningar i klimakteriet kan få effektiv hjälp av hormonbehandling. Det framkommer av Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation som presenterades på tisdagen.

Behandling med östrogen och gestagen i klimakteriet (MHT) har tidvis varit omdiskuterad. Läkemedelsverkets genomlysning av samlad kunskap inom området visar att nyttan med denna behandling överväger risken för de flesta kvinnor.

─ Ungefär var tredje kvinna upplever så svåra besvär i klimakteriet att hon önskar behandling i någon form. Det kan röra sig om svettningar, värmevallningar och sömnproblem som påverkar livskvaliteten negativt, säger Viveca Odlind, Läkemedelsverket.

Som med all annan behandling ska en individuell bedömning göras inför behandling med MHT. Behandlingen är effektiv och kan rekommenderas till kvinnor med besvär som påverkar livskvaliteten negativt. Lokal östrogenbehandling, som ges mot torra slemhinnor, är lågdoserad och kan rekommenderas till de allra flesta.

Källa och foto: Läkemedelsverket