Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Upplev utvandrarnas Alingsås och Vårgårda

Vad hände bakom kulisserna när den nya filmen Utvandrarna spelades in? Hur går det för Emmy som för alltid lämnar sin hemby för Amerika? Och vem drabbas egentligen av massakern i West Lake? Med appen Storyspot kan du lyssna på sju nya berättelser om utvandring och film.

Förgyll påskhelgen med lokalhistoria i år! Julen 2021 hade nyfilmatiseringen av Utvandrarna, som bygger på Vilhelm Mobergs bokserie med samma namn, premiär. Delar av filmen är inspelad i Alingsås och Vårgårda kommun. Nu lanseras sju storyspots på temat utvandring och film, i trakterna kring just Alingsås och Vårgårda.

Ljudberättelserna i appen Storyspot tar dig närmare människor och händelser från förr och nutid. Välj själv om du vill lyssna hemma eller bege dig till platserna där allt utspelade sig.

Lyssna på ljudberättelserna i Storyspot genom att ladda ner appen gratis där appar finns. Tillåt appen att använda telefonens gps. Leta upp platserna via kartan eller skriv in dem i sökrutan. Det går även bra att filtrera på sökordet “Utvandrarna”. Då kan du bland annat lyssna på:

Filminspelning i Asklanda
En lada bränns ner tre gånger, kulisser byggs och filmfolk vallfärdar till platsen. När pandemin vänder världen upp och ner blir den lilla byn Asklanda ett centrum för nyinspelningen av filmen Utvandrarna. Följ med bakom och framför kulisserna!

Brevet från Amerika
Avsändaren berättar en hemsk nyhet. Stora delar av Sara Andreasdotters familj är mördade på platsen som skulle bli deras nya hem och själv är hon kvar på andra sidan jorden. Vad hände vid massakern vid West Lake?

Antens station blir New York
Hur förvandlas en landsbygdsperrong i Västsverige till en amerikansk metropol? Svaret finns i Anten – byn som blir 1800-talets New York i nya filmen Utvandrarna. När kulisserna nästan är färdigrivna kommer ett samtal…”Vänta, vi glömde spela in några scener!”.

Emigranterna från Kyrkebol
År 1919 bestämmer sig den 31-åriga sjukgymnasten Emmy. Hon lämnar sin hemby och gör på egen hand resan över Atlanten. Vad blir det av en släktgård när alla utvandrar? Och vad finns trots allt kvar av Emmy i Kyrkebol idag?

Kristinas gunga berättar om svåra tider
Vad händer med de familjer som blir kvar? En gunga berättar historien om en verklighetens Kristina som aldrig kom iväg till Amerika. Hör historien om Anna – om svält, hårt arbete och död men också ett efterlängtat bröllop.

De nya ljudberättelserna är ett samarbete mellan Storyspot, Alingsås kommun och Vårgårda kommun. Manusförfattare och inläsare är Fredrik Sjöholm och Linda Segtnan.

Källa: Storyspot

Bild: Gustaf Skarsgård, Tove Lo och Lisa Carlehed ur filmen Utvandrarna. Fotograf: Mauricio Molinari.