Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Både Europapremiär och världspremiär på eCarExpo som nyligen avslutades i Solna

Under Valborgshelgen visades elbilsmässan eCarExpo på Friends arena i Solna norr om Stockholm. eCarExpo har arrangerats i sex år nu och på den tiden har det skett en enorm utveckling på elbilsfronten.

På den här mässan visades till och med en flygande bil. Den får inte användas i Sverige men den används i London och Hong Kong men den används bara till att flyga förutbestämda rutter. Den tillverkas av kinesiska biltillverkaren Xpeng. Bakom Xpeng står en av världens största biltillverkare som tillverkar VW i Kina.

I övrigt så var det Europapremiär för elbilen Polestar O2 och världspremiär för Audi A6 Avant, och Nissan presenterade sin helt nya elbil Nissan Ariya. Överhuvudtaget så händer det mycket på elbilsmarknaden, det kommer många nya elbilar som håller en hög nivå. Men det finns ett par flaskhalsar som håller tillbaka utveckling mot en helt elektrifierad bilmarknad. Ett problem är långa väntetider, kunder kan behöva vänta upp till ett och ett halvt år. Ett annat problem är laddningsinfrastrukturen. Dels är den dåligt utbyggd utanför storstäderna och dels är det krångligt att använda den, det krävs en mängd olika appar och det är svårt få någon prisinformation.

Men intresset för elbilar är stort, som tur är med tanke på klimatkrisen. Mässan hade 13 545 besökare och nästan 4000 besökare på branschdagen. Dessutom så var det 3000 personer som följde seminarier och debatter live via hemsidan.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion