Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stå med Ukraina: EU-kommissionen aviserar nytt stöd på 200 miljoner euro till flyktingar

Kommissionen aviserade i veckan ett nytt stödpaket på 200 miljoner euro till stöd för flyktingar i Ukraina i samband med den internationella givarkonferens som Polen och Sverige sammankallat.

– I dag samlades vi med ett tydligt syfte: att stödja Ukrainas modiga folk, som bekämpar angriparen och håller fast vid sin frihet, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Vi har nu nått den tionde veckan av Rysslands brutala invasion. Tio veckor då Europeiska unionen med fasthet stått vid Ukrainas sida. I dag sluter Europeiska unionen återigen upp för Ukraina. På Europeiska kommissionens vägnar utlovar jag 200 miljoner euro till Ukraina. Och förra månaden vid ett givarevenemang samlades 9,1 miljarder euro in för ukrainare i och utanför Ukraina. Vi vet att mer kommer att behövas. Och vi fortsätter att stå med Ukraina.

Bakgrund

Nästan åtta miljoner människor, varav två tredjedelar är barn, har drivits på flykt inom landet sedan Putin inledde sitt krig i Ukraina. Över 5,3 miljoner människor har lämnat Ukraina för att söka skydd i EU och grannländerna.

Europeiska unionen har bistått det ukrainska folket ända från början av den brutala ryska invasionen.

Vi sätter in EU:s ekonomiska styrka med en rad sanktioner utformade för att slå mot de resurser Putin använder för att finansiera sitt krig.

Samtidigt har vi redan gett omkring 4 miljarder euro i makrofinansiellt stöd, humanitärt stöd och stöd till de EU-länder som välkomnar ukrainska flyktingar.

Förra månaden sammankallade Europeiska kommissionen tillsammans med Kanada en global givarkonferens, där 9,1 miljarder euro samlades in till stöd för dem som flyr undan bomberna i och utanför Ukraina.

Nu står Europeiska kommissionen redo att hjälpa till att bygga upp landet igen efter kriget. I går föreslog kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att man skulle börja arbeta med ett ambitiöst återuppbyggnadspaket. Paketet bör omfatta de massiva investeringar som krävs för att återuppbygga och reformera Ukraina så att landet blir attraktivt för investeringar.

Källa: Europeiska kommissionen
Foto: Irinawave