Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Cykeltoppmöte i Bryssel: Ökad cykling leder till fler jobb och mindre beroende av rysk energi

Tony Grimaldi, VD för Cycleurope och ordförande för europeiska branschorganisationen Cycling Industries Europe, öppnade på torsdagen cykelbranschens årliga konferens i Bryssel inför hundratals representanter för cykelindustrin i Europa.

Budskapet från industrin var tydligt. Europa kan få 50 miljoner nya cyklister. Tillverkningen sker i stor omfattning i Europa och skapar nya jobb – inte minst när det gäller elcyklar. Cykelindustrin är dessutom den del av mobiliteten som snabbast kan minska beroendet av fossila bränslen, inte minst från Ryssland.

– Det här gäller i högsta grad även för Sverige. När någon köper till exempel en Monark eller Crescent så skapas jobb och värden i Sverige. De flesta vet att ökad cykling är bra för miljön, klimatet och folkhälsan. Jag tycker det är viktigt att även understryka industriperspektivet, att ökad cykling leder till fler jobb och är bra för svensk ekonomi. Länder som Frankrike har upptäckt det här och inkluderar nu cyklingen i näringspolitiken, säger Tony Grimaldi.

På konferensen medverkade bland annat representanter för EU-kommissionen och Frankrikes regering – som båda poängterade kopplingen mellan cyklingen och samhällsekonomi. Bland annat att 80 procent av elcyklarna som säljs i Europa också är tillverkade i Europa.

Källa: Cycleurope

Foto: Arnold Reinhold