Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vattenfall driftsätter vätgasdriven reservkraft för telekomnät

Nu inviger Vattenfall, i samarbete med Ballard Power Systems och IT Norrbotten, Sveriges första vätgasdrivna bränslecellsanläggning för reservkraft till bredbandsnät. Anläggningen som är placerad i Överkalix ska säkerställa avbrottsfri drift av bredband och digital kommunikation vid långvariga strömavbrott i kallt klimat.

– Den nya bränslecellsanläggningen är ett ytterligare steg framåt i vår ambition att tillsammans med partners skapa fossilfria lösningar som samtidigt kan leverera reservkraft under betydligt längre tid än tidigare lösningar. Det innebär att driften av telekommunikation kan upprätthållas både hållbart och långvarigt även i svårtillgängliga områden när det uppstått avbrott i den ordinarie strömförsörjningen. Vi äger och ansvarar för anläggningens funktionalitet vilket underlättar för kunden att ha fokus på sin kärnverksamhet, säger Patrik Appelgren, affärsutvecklare på Vattenfall Network Solutions.

Det vätgasdrivna bränslecellssystemet är utvecklat för telekom- och fiberindustrin för att på ett hållbart sätt leverera den högsta nivån av robusthet för kritisk infrastruktur. Systemet omvandlar fossilfri vätgas till elektricitet omedelbart vid behov av reservkraft.

– Att samarbeta i partnerskap med Vattenfall har varit en bra möjlighet för oss att tillsammans skapa lösningar där vi introducerat ny hållbar teknologi i storskaliga projekt som ger nytta till samhällets kritiska infrastruktur, säger John Skjoldrup Pedersen, affärsutvecklare på Ballard.

IT Norrbotten är beställare av anläggningen och Post- och telestyrelsen (PTS) har finansierat anläggningen i syfte att skapa drifterfarenhet i utmanande klimat, som ett led i sitt arbete med att stärka robusthet och uthållighet i elektroniska kommunikationsnät.

Källa: Vattenfall