Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny serie från P1: Från kokoppor till covid

Skräckinjagande farsoter kantar mänsklighetens historia – men hur gick det till när man insåg att smitta inte bara kan döda utan också skydda? I den nya programserien Från kokoppor till covid guidar mikrobiologen Farshid Jalalvand lyssnarna genom vaccinets historia – från 1700-talets ympningar till framtidens skräddarsydda vacciner.

– När vi har arbetat med serien har vi sett hur sammanflätad vaccinets historia är med mänsklighetens historia, säger Farshid Jalalvand, mikrobiolog.

I serien gör han och programledaren Karin Arbsjö åtta nedslag i medicinhistorien, med en sjukdom och ett vaccin per program. Det ger i sin tur nya perspektiv på vår tids diskussioner om vacciner.

–  Vaccindebatten har pågått sedan dagen vaccinet uppfanns. Det är inget som kommer upphöra snart, och därför är det angeläget att diskutera vaccinets inverkan på vår hälsa historiskt, men också i framtiden, säger Farshid Jalalvand.

De tre första avsnitten av serien Från kokoppor till covid släpps i appen Sveriges Radio Play torsdagen den 12 maj och sänds i P1 lördagar kl. 10.45 med repris söndag kl. 02.50 samt kl.18.45.

Källa: SR

Bild: Under åtta avsnitt guidar mikrobiologen Farshid Jalalvand lyssnarna genom medicinhistorien i den nya P1-serien Från kokoppor till covid. Foto: Julia Lindemalm