Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Musikens källa, porlar igen i Halmstad efter 20 år – stulna skulpturen på plats

Nu är den monterad på sin gamla plats igen efter att ha varit försvunnen i två decennier. Uppdykandet av den försvunna bronsskulpturen Lyran för drygt ett år sedan blev nationellt uppmärksammat. Och efter ett rejält restaureringsarbete kunde fontänen sättas igång på måndagen.

– När skulpturen varit försvunnen så länge känns det magiskt att ha originalet på plats igen i sin helhet säger Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst i Halmstads kommun.

Förra våren återlämnades bronsskulpturen Lyran på ett mystiskt sätt. Medarbetare på Halmstads Teater hittade skulpturen liggande i den tomma fontänen. Händelsen fick stor uppmärksamhet även på riksnivå.

Det är fortfarande oklart vem som stal den för 21 år sedan och var den har varit sedan dess.

Omfattande restaurering

Det senaste året har skulpturen och fontänkonstruktionen varit på specialverkstad för restaurering. Glädjande nog gick allt att få i skick igen genom olika former av lagning, rengöring och konservering. Bara några små rördelar behövde nytillverkas.

Sedan en vecka har själva bassängen till fontänen med mosaik och sten, blivit lagad och putsad och på måndagen var allt klart för att fylla på vattnet. Nu porlar och ”spelar” Lyran igen som den gjorde från 1955 tills den stals 2001.

Joacim Eneroth tycker det är en otrolig historia.

– Den offentliga konsten tillhör oss alla och vi blir så klart besvikna när något skadas eller försvinner. Men nu vill jag nästan tacka den som anonymt lämnade tillbaka lyran. Det har funnits en stark önskan om att återskapa Bernards lyra genom åren och vi trodde att den var försvunnen för alltid. Men nu har vi fått tillbaka en bit av Halmstads historia som ingen kopia skulle kunnat ersätta.

Om konstnären
Bernard Anderson (1898–1983) var en svensk skulptör född i Halmstad. Han utbildade sig i USA och Frankrike under 1910- och 20-talet. Efter att ha återvänt till Halmstad arbetade han bland annat som konsthantverkare på Slottsmöllans tegelbruk.

Runt om i Halmstad finns fler offentliga konstverk av Bernard Anderson. ”Syskonpar” från 1963 som under våren placeras i den nya stadsdelen Ranagård, ”Klätterlek” som placerades på Österledsskolan i Oskarström 1966, och tegelrelieferna på rådhusets fasad från 1937, är bara några exempel.

Om skulpturen ”Musikens källa”
Skulpturen ”Musikens källa” (1954) är konstruerad som en fontän i brons och granit, invändigt klädd med mosaik. Den är placerad utanför Halmstads Teater. Skulpturen är en gåva från Halmstads socialdemokratiska kvinnoklubb.

Källa: Halmstad

Bild: Fontänen Musikens källa porlar och spelar igen. Bronsskulpturen Lyran som var försvunnen i 20 år är nu monterad på plats efter restaurering av hela verket. Bild: Kulturförvaltningen Halmstads kommun