Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gina Dirawi lever och dör

Hur ska man klara av att leva på den här planeten? Det är en fråga som upptar all Gina Dirawis tid. Hon upplever världen, människorna som befolkar den och sig själv som ond. Värst är att hon håller på att tappa tron på att det går att göra något åt saken. I serien Gina Dirawi lever och dör tar hon upp sina existentiella frågeställningar och söker lösningar på hur hon ska förhålla sig till världen vi lever i.

Avsnitt 1: Gina börjar sökandet hos Björn Natthiko Lindeblad.  Björn lämnade ett bekvämt liv i Sverige för att leva som munk i Thailand i nästan två decennier och har sen dess varit en stor inspiration för många. Kan meditation vara något som kan leda Gina i rätt riktning?  Björn tycker att Gina har en mörk syn på världen, han skickar Gina vidare till Nepal. Där gör Gina en demonutdrivning hos en av Nepals höst uppsatta Schamaner. Medverkar gör även bl a Molly Sandén och Ginas familj.

Avsnitt 2: Ginas resa fortsätter i Kathmandu. Hon besöker ett nunnekloster, övar sig i meditation och träffar en buddhistiska Lama. Kan Gina lära sig att stänga ute världen och på så sätt nå inre frid? Väl tillbaka i Stockholm träffar hon vännen Sandra och pratar om det sökande som lett hit.

Avsnitt 3: Gina reser till Istanbul och träffar de dansande dervischerna som påstås ha en personlig kontakt med Gud. Hon övar sig i dansen och deltar i dervischernas ceremoni. Om Gina kommer i kontakt med Gud, kan det hjälpa henne hantera den här världen?  Mötet med dervisherna inte slutar som Gina hoppats. I Stockholm blir Gina uppläxad av vännen Nada och i ett samtal med filosofen Torbjörn Tännsjö ges hon nya perspektiv.

Avsnitt 4: Glastonbury är en smältdegel av olika naturinriktade trossamfund och Gina har alltid känt en stark dragning till naturen. Hon besöker en bard, deltar i en wicca-ceremoni och pratar med den trädälskande druiden Tim. Är det i naturen Gina hittar svaren på sitt existentiella problem? Efter flera månader på resande fot börjar Gina känna sig väldigt trött.

Avsnitt 5: Gina och vännen Rojda Sekersöz har båda rötter i flykt och förtryck, men de har lite olika perspektiv på livet. Gina reser till Atlanta där hon träffar psykologen och författaren Dr Shefali. Vad betyder egentligen ärvt trauma? Kan det förklara varför Gina mår som hon gör? Det blir ett känslosamt samtal som resulterar i ett radikalt uppvaknande.

Avsnitt 6: Bitarna börjar falla på plats för Gina. Hon reser till New York där hon träffar traumaforskaren och professor Rachel Yehuda. Gina inser att hennes syn på världen och hennes sätt att hantera den har med hennes PTSD att göra. I Atlanta möter hon Black futurists group, en organisation som kämpar för svartas rättigheter i USA. Hur kan man förvalta ett ärvt trauma och hur stor är egentligen gruppens betydelse? Ginas resa tar henne slutligen tillbaka till Sverige och hela vägen till Globens stora scen.

Serien spelades in under 2021 och början av 2022.

SVT söndag 22 maj kl. 22.00

(1:6)

Alla sex delar publiceras söndag 22 maj på SVT Play.

Källa: SVT

Bild: Gina Dirawi lever och dör. Dokumentärserie med Gina Dirawi. Foto: Daniel Stigefelt/SVT