Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vändningen: Liberalerna över spärren

Partiledarbytet har fått effekt. För första gången på 18 månader pekar Unibets odds på att Liberalerna får över fyra procent i höstens riksdagsval.

I opinionsmätningarna ligger Liberalerna kvar under fyra procent, men enligt de senaste oddsen från Unibet har pendeln svängt efter att Johan Pehrson tagit över som partiledare. Sedan i lördags har oddsen på att Liberalerna ska klara riksdagsspärren fallit. Från 2,50 till dagens 1,65 – vilket innebär att sannolikheten ökat från 36,7 till 56 procent.

– Vi tycks se en Pehrson-effekt för Liberalerna, som befunnit sig under spärren en längre tid. Senaste gången våra odds pekade på över fyra procent var i samband med julen 2020, säger Henrik Holm, spelexpert på Unibet.

Även Miljöpartiet kommer att få över fyra procent i valet enligt Unibets odds. Med 1,65 har även MP 56 procents sannolikhet att klara riksdagsspärren.

Odds vs opinionsmätningar

Opinionsmätningarna ställer frågan om vilket parti man skulle rösta på om det var val i dag, medan oddsen bedömer sannolikheten för vad som ska hända på den faktiska valdagen. Oddsen tar hänsyn till flera faktorer: Trender, aktuella händelser och historiska data påverkar oddssättningen men även hur spelarna väljer att spela.

Unibets odds på riksdagsvalet 2022

Procent mottagna röster – Liberalerna (L)
Över 4 1.65
Under 4 2.00

Procent mottagna röster – Miljöpartiet (MP)
Över 4 1.65
Under 4 2.10

Källa: Unibet

Bild: Johan Pehrsson, Partiledare för Liberalerna. Foto: Frankie Fouganthin