Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Känslofyllda möten och hysteriska skratt

Komikern Marika Carlsson har fått i uppdrag att hålla en standupföreställning på teckenspråk. Till sin hjälp har hon teckenspråksartisten Tommy Aldergrim, multikonstnärerna och tvillingarna Amina och Jamila Ouahid samt Sveriges enda döva standupkomiker, Florian Tirnovan. Och hon ska lära sig allt hon behöver på åtta veckor.

Marika Carlsson ska lära sig teckenspråk, men hur börjar man med det? Som tidigare programledare för Melodifestivalen vet hon att låtarna alltid teckenspråksgestaltas, och hon bestämmer sig för att prata med en av teckenspråksartisterna: Tommy Aldergrim. Han öppnar dörren in i den döva världen för Marika Carlsson och berättar om att växa upp som hörande barn till döva föräldrar.

Tommy Aldergrim presenterar Marika Carlsson för två andra nyckelpersoner på resan: de döva multikonstnärerna och tvillingarna Armina och Jamila Ouahid. Marikas nyfunna kunskaper sätts på prov när de tre ska handla mat och bara kommunicera på teckenspråk. Marika Carlsson får också träffa deras vän Florian Tirnovan, som är Sveriges enda döva standupkomiker.

– Jag har gjort två egna shower, jag har lett QX-galan och Melodifestivalen, men jag har aldrig brutit ihop så här innan. Det här är helt annorlunda, långt utanför min comfort zone. Det blir på riktigt på ett helt annat sätt. Men det viktigaste för mig är respekten för den döva publiken. Jag skiter i de hörande, nu är minoriteten i fokus. Det är på riktigt, säger Marika Carlsson i programmet.

Med stor nyfikenhet doppar Marika Carlsson tårna i Sveriges dövkultur för att lära sig så mycket hon kan om att leva som döv i ett hörande samhälle. Har man tolk på första dejten? Har man lampan tänd när man har sex? Det blir många fina, känslofyllda möten och hysteriska skratt, mellan Marika och hennes nyfunna vänner, som kulminerar i standupföreställningen.

SVT2 fredag 20 maj kl. 19.15: Marika Carlsson är nyfiken döv (1:8)

Källa: SVT

Bild: Marika Carlsson på Melodifestivalen 2019, deltävling 1, Scandinavium, Göteborg. Foto: AnnCatrin Blyckerts