Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Inför Special Olympics

Paralympics har väl de flesta hört talas om men systertävlingen Special Olympics är inte alls lika känd. Ändå har den funnits i snart 60 år. Special Olympics grundades 1968 i Chicago, Illinois, i USA av Eunice Kennedy Shriver, lillasyster till ex-presidenten John F. Kennedy, som var engagerad i välgörenhetsarbete.

Vad är då skillnaden mellan Paralympics och Special Olympics? Medan Paralympics vänder sig till personer med fysiska handikapp så vänder sig Special Olympics till intellektuellt funktionshindrade. Nästa år går nästa stora internationella tävling i Berlin och i sommar genomförs den svenska tävlingen där vinnarna får möjlighet att åka till Berlin nästa år. Årets svenska tävling går i Malmö 16-19 juni, både i och utanför staden. Det tävlas i 12 olika sporter: Basket, bordtennis, bowling, fotboll, friidrott, golf, handboll, innebandy, judo, ridsport och simning.

Staffan Johansson, ledare för IFAH:s bordtennissektion. Han har spelat bordtennis i 30 år och var med på Special Olympics i Shanghai 2007 och ska åka med till Malmö som ledare. Foto: Thomas Persson / Reportagefotografen

Inom bordtennis till exempel är det 17 spelare anmälda från 11 klubbar runt om i Sverige. En av de klubbarna är IFAH från Stockholm. IFAH står för Idrott För Alla Handikappade. De har åtta sektioner men det är bara från bordtennissektionen de skickar spelare till Special Olympics, två killar och en tjej. De har totalt cirka 50 spelare, som håller till och tränar i Skärholmshallen drygt en mil sydväst om Stockholm. En av dem är Johan Hagblom. De andra två heter Tai och Gabriella. Johan är 28 år gammal. Normalt tränar han bordtennis i Skärholmshallen en gång i veckan och simning en gång i veckan men nu när tävlingarna i Malmö närmar sig ersätter han simningen med ett extra pass bordtennis i veckan. Han kom in på pingis dels genom att hans pappa spelar pingis och dels genom att IFAH kom till hans skola och hade prova på-dag. Prova på-dagar är ett sätt som IFAH använder rätt mycket för att värva nya medlemmar. Johan ser fram emot tävlingarna i Malmö för att kunna utvecklas mer genom att möta nya motståndare och se andra spela. Jan-Ove Waldner sa att man utvecklas genom att tävla mot de som är bättre, och det är just det han hoppas få göra.

IFAH har funnits i 60 år. Förutom bordtennis så har de sju andra sektioner; Innebandy, El-innebandy (Man sitter i en slags lådbil och spelar.), Boccia, Frame-running (Man använder en trehjulig cykel och sparkar sig fram.), Frame-fotboll (Man springer med en rullator bakom sig.), Segling och Simning. Dessutom har de en parasport-skola. Vi önskar dem lycka till på Special Olympics i Malmö.

Bild: Johan Hagblom. Foto: Thomas Persson / Reportagefotografen