Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Snabb ökning av matavfallsinsamling i Stockholm

Den första januari 2023 blir det obligatoriskt för alla i Stockholm med separat matavfallsinsamling. Det har satt fart på fastighetsägarna. Drygt 55 procent av fastigheterna i Stockholm är nu anslutna, varav flest anslutningar under det senaste året har kommit från privata bostadsrättsföreningar.

– Mitt råd till alla fastighetsägare är att börja planera för matavfallsinsamling i tid. Under senaste året har många fastigheter tagit steget för att börja, vilket innebär att antalet nyanslutningar har ökat med 20 procent på ett år. Nu ska vi nå ut till ännu fler, säger Johan Dahlgren, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.

Sedan 2021 är det obligatorisk för restauranger och storkök att sortera ut matavfall. Ett regelverk som kommer att omfatta även hushållen i Stockholms från 2023. Målet inom Stockholm stad är att 75 procent av allt matavfall ska sorteras ut.

Mer än en tredjedel av det som slängs i soppåsen är matavfall. När matrester slängs på fel ställe blir det en obrukbar tillgång då det är blött, vilket det ofta är. Om matavfallet istället sorteras ut kan det omvandlas till en högkvalitativ resurs som kan förädlas till nya produkter så som biogas och biogödsel.

– Vårt uppdrag är att bidra till att resurser så som matavfall används så effektivt som möjligt. Vi vill därmed hjälpa fastighetsägare på de sätt vi kan för att de ska komma igång med matavfallsinsamling, så kontakta oss gärna, avslutar Johan Dahlgren.

Fakta

Från 1 januari 2023 måste alla fastighetsägare i Stockholm hjälpa till genom att göra det möjligt för hyresgäster att sortera ut matavfall. Informationsmaterial finns på www.svoa.se/fastighetsagare och är gratis att använda.

Källa: Stockholm Vatten och Avfall

Bild: Från första januari 2023 blir det obligatoriskt för alla i Stockholm att sortera ut matavfall. Fotograf: Lasse Burell