Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

GÄRDESLOPPET firar 100 år med kortege och tävlingen Prins Bertils Memorial

Den 5 juni genomförs Gärdesloppet med tävlingen Prins Bertils Memorial. Kungliga Automobil Klubben (KAK) arrangerade det första Gärdesloppet i februari 1922. Numer är Gärdesloppet en kortege och tillika folkfest med flera hundra entusiastbilar.

I år startar kortegen klockan 08.50 från Drottningholms slott för att via Bromma, Tranebergsbron, Kungsholmen, Slottskajen, Blasieholmen och Strandvägen nå fram till ängarna vid Djurgårdsbrunn vid cirka klockan 09.30. Vid Djurgårds-brunnsängarna sker motortävlingen Prins Bertils Memorial, där bilar äldre än 50 år tävlar i olika klasser.

– Det kommer bli en spännande dag med aktiviteter för både stora och små bilälskare, säger Thomas Hedberg, projektledare för årets Gärdeslopp. Många har väntat och längtat att loppet ska komma tillbaka efter att ha varit inställt två år på grund av pandemin. 2019 lockade Gärdesloppet cirka 55 000 besökare och den publiksiffran hoppas vi slå i år. Inte minst mot bakgrund av att arrangemanget firar 100 år.

Under dagen genomförs också tävlingen Concours de Charme, där juryn bedömer och utser det mest tidstypiska och charmiga ekipaget – både vad gäller fordon, förare och passagerare. Och för de yngre bilälskarna genomförs lådbilsrally i egen eller lånad lådbil.

– I tider då bilen mest ses som en belastning i samhället är det viktigt att lyfta alla bilentusiaster som vårdar och lägger ner mycket tid på sina ögonstenar – som blivit en del av vårt kulturarv, säger Anders Ericson, generalsekreterare KAK. Den här dagen är också till för att manifestera den gamla traditionen kring rally och motorsport som finns i Sverige.

KAK är en organisation för bilentusiaster som bildades 1903 och som tillvaratar bilismens intressen. Detta främst via:

• sociala klubbaktiviteter

• arrangemang inom motorsport

• opinionsbildning kring bil- och trafikfrågor

Läs mer om Gärdesloppet på: www.gardesloppet.com och KAK på www.kak.se.

Källa: KAK

Bild: Gärdesloppet ”Prins Bertil Memorial”, Stockholm, maj 2011. Foto: Holger.Ellgaard