Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Inflationen kvar på hög nivå – nu väntas kraftig ökning av bolåneräntan

Inflationen dröjer kvar på höga nivåer och stressar Riksbanken att skynda på med räntehöjningar. Det gör att prognosen för samtliga bolåneräntor revideras upp, och om ett år väntas den rörliga bolåneräntan vara dubblerad. Det visar Räntebladet, en analys från Swedbanks makroekonomer.

– Mycket talar för att inflationen dröjer sig kvar på höga nivåer, vilket torde stressa Riksbanken att skynda på med räntehöjningar. Därför reviderar vi upp prognosen för bolåneräntorna. Vi räknar med att den rörliga bolåneräntan ligger på 3,4 procent om ett år, en dubblering från dagens nivå, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank prognoserar att kärninflationen (KPIF exklusive energi) stiger till drygt fem procent i sommar för att ligga kvar där under andra halvåret, och sedan gradvis sjunka under nästa år. Riksbanken svarar med att höja styrräntan med 50 punkter i juni, och därefter med 25 punkter vid varje efterföljande möte fram till april nästa år. Det innebär att styrräntan når 1,75 procent i april 2023.

Svenska korträntor kommer att stiga snabbt under kommande tolv månader. Räntor på längre löptider stabiliserades, eller sjönk, något i maj men har under de senaste veckorna återigen börjat stiga.

– Vi räknar med att räntor på längre löptider stiger ytterligare något framöver, men den stora uppgången har vi bakom oss. När utsikterna för global inflation och tillväxt dämpas bör ränteuppgången stanna av, säger Andreas Wallström.

Källa: Swedbank

Bild: Husarviken med Norra Djurgårdsstaden. Foto: Holger.Ellgaard