Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åtta av tio har ingen plan vid separation

Bostadssituationen har gjort många oroliga – främst är det unga kvinnor, 70 procent, som mår dåligt. Åtta av tio svenskar har heller ingen plan för boendet vid en separation, det visar Relationsrapporten 2022 som tagits fram av Nordax Bank och Novus. Rapporten visar även att var femte kvinna inte kunnat lämna en relation på grund av boendet.

Det är svårt för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden och många unga bor kvar hos sina föräldrar trots att de inte vill. På bara ett år har oron ökat stort. Förra året uppgav var fjärde person att de var oroliga över utvecklingen på bostadsmarknaden, i år är det så många som var tredje person. Oron är som störst bland de unga, där framförallt unga kvinnor sticker ut i resultatet. Hela 71 procent av unga kvinnor är oroliga för bostadsmarknadens utveckling, i jämförelse med 51 procent av unga män.

– Vi måste ta oron hos de unga på allvar, och faktumet att unga kvinnor sticker ut så mycket i resultatet är skrämmande. Vägen till ett eget hem har för många blivit beroende av att föräldrar kan hjälpa till med kontantinsatsen, vilket gör att enbart rikare familjer kan köpa ett boende. Det är inte hållbart i längden att unga inte ska kunna skapa sina egna förutsättningar – utan fortsatt vara beroende av sina föräldrar, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank.

Svårigheten att ta sig in på bostadsmarknaden leder till att många väntar tills de kan köpa en lägenhet tillsammans med en partner. Men även om man för stunden har ett tryggt boende i sin relation kan det bli tydligt vid en separation att förutsättningarna inte är samma för bägge parter. Undersökningen visar att åtta av tio inte har en plan för boendet om de separerar och var femte kvinna har känt att de inte har kunnat lämna en relation på grund av boendesituationen. Kvinnor upplever det även svårare att hitta en ny bostad än män efter en separation.

– Det är tydligt att vi inte har en jämställd bostadsmarknad, och att var femte kvinna känt att hon inte kunnat lämna en relation på grund av boendet är djupt problematiskt. Grunden för en jämställd bostadsmarknad sätts i själva relationen och att man pratar om sin ekonomi. Det här blir dessutom extra viktigt med dagens räntesituation där många kommer behöva se över sin privatekonomi och kanske till och med flytta till ett billigare boende, säger Linda Werdi.

Entreprenören, influencerprofilen och tvåbarnsmamman Fi Lindfors är en av många kvinnor som lämnat en långvarig relation som ekonomisk förlorare. Hon vill råda så många kvinnor som möjligt att se över sin ekonomi, engagera sig och framförallt prata ekonomi och skaffa sig en samsyn med sin partner – speciellt innan man bestämmer sig för att flytta ihop eller kanske skaffa barn.

– Det är väldigt lätt att hamna i en tråkig situation när man separerar eftersom det ofta är laddat att prata om ekonomi med sin partner. Det kan låta bra i teorin att ens partner tar allt ekonomiskt ansvar, men förutom att det kan sätta en i en riktigt knivig situation om man sedan vill separera, skapar det även en obalans i förhållandet. Speciellt om man även saknar insyn och inte får en överblick. Just ekonomi är någonting livsviktigt att prata om så att man inte bara antar att ens partner känner och resonerar likadant kring rättvisa, sparande och gemensamma investeringar. Jag förlorade till exempel tio år på bostadsmarknaden genom att betala av någon annans lån, berättar Fi Lindfors.

Relationsrapporten 2022 visar att: 

  • 22% är oroliga för sin framtida boendesituation. Mer än varannan ung kvinna är orolig (55%), en ökning med 13% sedan förra året.
  • 37% av kvinnor hade svårt att hitta nytt boende efter en separation.
  • 8 av 10 har ingen plan för boendet om de separerar.
  • Var sjätte person har flyttat ihop med sin partner av ekonomiska skäl.

Källa: Nordax Bank
Foto: I99pema