Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Festen i Malmö i igång

På torsdagen startade Special Olympic Games med inskrivning och invigning med närmare 1 000 deltagare.

Redan på centralstationen möts man av ett Malmö klätt i gult och blått, när nu staden står värd för de nationella spelen för intellektuellt funktionsnedsatta. Närmare tusen deltagare kommer, förutom att umgås och ha kul, att tävla i 12 idrotter, både individuellt och som lag. Stadionområdet kommer att husera tävlingar i en mängd idrotter, från friidrott, via bowling och judo till handboll och innebandy.
Inskrivningen skedde på Dag Hammarskjölds torg framför Malmö Live konserthus. Det var totalt cirka 140 grupper från hela landet som skulle registrera sig. Som tur var så var det perfekt väder, molnigt och 19 grader varmt. Inte för varmt och inte för kallt. Ordföranden för Special Olympics höll ett kort tal och presenterade VD:n för svenska Mitsubishi Electric, Akihiro Kambara. De är huvudsponsor till Special Olympics. Han fick stora applåder för att han höll det på svenska. Efter honom fick vi även ett tal av landshövdingen i Skåne, Anneli Hulthén.

Foto: Thomas Persson/reportagefotografen
Foto: Thomas Persson/reportagefotografen

På kvällen var det invigning i Malmö isstadion, Malmö Red Hawks hemmaarena. Invigningen var en sann hyllning till både tävlingen och till deltagarna. Gruppvis efter vilken idrott de tävlar i fick deltagarna paradera över scenen och visa upp sig. Emellan de olika grupperna uppträdde kända artister som Panetoz och The Mamas. The Mamas sjöng bland annat sin stora Mello-hit ”Move”. Panetoz avslutade själva invigningen med att framföra sin hit ”Dansa Pausa” två gånger. Det syntes att publiken hade riktigt kul. Innan de fick avsluta i stor stil så förklarade Malmö kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson spelen öppnade och det ”tändes” en eld av fladdrande tyger bak på scen – verkligen effektfullt. Hon höll också ett tal om allas lika värde och att de tävlande genom att delta inspirerar andra: ”Det finns en sport för alla, det gäller bara att hitta sin.”

Foto: Thomas Persson/reportagefotografen