Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Special Olympics – första dagen

Första dagen av Special Olympics efter invigningen bestod till stor del av förberedelser inför helgens tävlingar. 

Special Olympics är öppet för alla med någon slags intellektuell funktionsnedsättning och alla ska få vara med på sina villkor, därför måste man innan tävlingarna börjar avgöra vilka som ska få möta varandra, för att tävlingarna ska bli så jämna och rättvisa som möjligt. Detta kallas att ”divisionera”, alltså att dela upp i divisioner. Aftonkuriren besökte fotbollens och judons divisioneringar.

På fotbollsplanen bredvid den där Malmö FF:s A-lag tränade, möttes nio olika lag från parafotbollen för att delas upp i tre olika divisioner, alltså tre lag per division. Man spelar i mixade sjumannalag. Under divisioneringen är varje match bara en kvart lång. På tävlingsdagen är den dubbelt så lång, två gånger femton minuter. Ett lag som var riktigt taggade och enligt Dennis Johansson, tävlingsledare och divisionerare, och i stort sett redan klara för högsta divisionen var HIK Kick Off från Ängelholm. De har även ett innebandylag och bowlingspelare. De var med i Special Olympics vinterspel 2020 med ett innebandylag. Under pandemin var de som många andra tvungna att göra ett par års uppehåll. Innan dess hade de spelat tillsammans i sex till sju år. Jag frågade lagledaren Pierre Hansson vilken den största utmaningen var inför tävlingen. Den största utmaningen var att få spelarna att ”tagga ner”, att inte lägga så stor press på sig själva. Eftersom deras trupp bara är åtta spelare så har de bara en avbytare och hela laget måste hålla fram till finalspelet på söndagen. Under pandemi-uppehållet spelade de ingen utefotboll, bara innefotboll och innebandy. Innan Special Olympics hade de bara hunnit träna fem gånger. Trots det spelade de riktigt bra under divisioneringen.

Judoträning. Foto: Thomas Persson/reportagefotografen
Judoträning. Foto: Thomas Persson/reportagefotografen

På divisioneringen inför judotävlingarna var skillnaderna större. En del hade riktigt bra teknik medan andra mest verkade tycka att det var roligt att delta. Svenska Judoförbundet passade på att tilldela parasporttränaren Mike ett svart bälte, med efterföljande rungande applåder.

En sportgren där man inte kör divisionering är handboll. Där deltog fem lag som kör seriespel, punkt slut. När Aftonkuriren besökte hallen pågick en match mellan IF Roslagen SOL och Sollentuna/Häggtuna HK. Matchen slutade med 16-7 till Sollentuna/Häggtuna HK. Därefter delade Tumbas handbollslag upp sig i ett herrlag och ett damlag som spelade mot varandra i två matcher på vardera 15 minuter. Det gjorde man för att damerna vill försöka kvalificera sig till damhandbollen i nästa års internationella spel i Berlin. Första matchen slutade med 6-4 till damerna men totalt slutade det med 11-10 till herrarna, efter ett jämt spel.

Bild: Roslagen SOL i lila och HIK Kick Off från Ängelholm i grönt.
Foto: Thomas Persson/reportagefotografen