Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Special Olympics – dagen innan stora finaldagen

På lördagen bjöds vi på final i judo och flera friidrottstävlingar, och vi träffade på ett internationellt team.

Dagen började med regn men det avtog snart, och lite senare blev det sol från en klar himmel. På Malmö stadion pågick det friidrottstävlingar större delen av dagen. Det tävlades i kulstötning, längdhopp och löpning. På löpningen tävlades det i 60 meter och 200 meter i mixade tävlingar. Det ropades inte ut några tider men det togs tid av funktionärer och måldomarna uppe på läktaren. Alla deltagarna satsade allt i alla grenar. Det var inget fel på engagemanget och viljan att vinna. I längdhopp var det både stående längdhopp och med springande ansats. Gruppen som tävlade i stående längdhopp bestod av tre norrmän och en svensk tjej som hette Isabell. Den klart bästa i gruppen var en norrman som hette Jens. Han hoppade som längst 1 meter och 31 centimeter.

Den enda grenen det inte var mixade lag i var kulstötning, naturligt nog. Där hänger det på fysisk styrka oavsett. Men den bästa tjejen kastade 7 meter och 35 centimeter.

Foto: Thomas Persson/reportagefotografen
Foto: Thomas Persson/reportagefotografen

På Malmö stadion träffade vi på ett internationellt lag, en grupp norrmän från Brandbu IF. Brandbu ligger cirka sju mil norr om Oslo. De har kommit till spelen med sex tävlande i åldrarna 12-53 år. De ska tävla i friidrott allihop. Vi frågade om det finns något Special Olympics i Norge. De berättade att det ska vara ett i augusti i Oslo.

I bordtennis pågick divisionering större delen utav dagen. På söndagen är det match. Det är 15 spelare uppdelade på 11 klubbar som ska delas upp i tre divisioner, alltså fem spelare per division.

I Annebergsskolan pågick träning i basket en och en halv timme på förmiddagen och en timme på eftermiddagen. Basketen är den enda sporten som inte utser sina bästa spelare genom matcher på Special Olympics utan endast genom träning och träningsmatcher. I höst ska de dessutom ha ett träningsläger där de gör ytterligare bedömningar, utöver all träning på Special Olympics. Men när det gäller Special Olympics så är det inte bara hur duktig du är på din idrott som avgör om du kan åka eller inte. Man måste även ta hänsyn till faktorer som ifall personen klarar av att vara hemifrån i två veckor, om man blir uttagen till de internationella spelen i Berlin kommande år.  Och mycket hänger det, tyvärr, ofta på den personliga ekonomin. Klarar man av att betala egenavgiften? I år har man fått in Mitsubishi Electric som sponsor som kunnat hjälpa till lite grann. Men Special Olympics får inte så mycket uppmärksamhet i medier och då är det svårt att få sponsorer.

En sport som hade final idag var judo. Deltagarna var uppdelade i 19 grupper så att alla skulle få medalj. Den största klubben var från Staffanstorp IK. Staffanstorp ligger cirka 15 kilometer utanför Malmö. Det bjöds på några riktigt bra fajter som engagerade publiken, bland annat mellan Louise Staxlund och Carolina. Lillen Petersson och Mark F Jansson, båda från Cobra IK, bjöd också på en intensiv match.

Bild: Tävlingens maskot, Speci-Lo.
Foto: Thomas Persson/reportagefotografen