Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vansbrosimningens kranskulla och kransmas 2022

En sprudlande skidåkare och en ung fotbolls- och hockeyledare, båda med ljusa framtidsutsikter och erfarenhet av flera funktionärsuppdrag inom Vansbrosimningens organisation sedan tidigare. 2022 års kranskulla och kransmas till Vansbrosimningen är Tilda Ström och Axel Lilja-Hedsand.

– Vi är väldigt glada över att få ge detta ärofyllda uppdrag till Tilda och Axel, som båda har bidragit och tagit del av det fina föreningsliv som finns i bygden. Det är ett hedersfullt uppdrag och en tradition som vi är säkra på att de båda kommer ära på bästa sätt. Den stolthet och den glädje som årets kranskulla och kransmas känner inför uppdraget är härligt att se och höra, säger Britta Granberg, Sportchef Vansbrosimningen.

Årets kranskulla och kransmas kommer krönas den 6:e juli under Vansbrosimningen funktionärskick-off. De kommer dela ut segerkransar i alla tävlingsklasser under Vansbrosimniningens 3 km lopp lördagen den 9:e juli samt under årets ungdoms-, tjej- och kortsim söndagen den 10:e juli.

– När jag fick frågan om att vara kranskulla satt jag i en bil på väg till min stundentbal och jag sa ja på en gång, det här är verkligen ett hedersuppdrag. Jag ser fram emot hela upplevelsen och att vara en del av evenemanget, säger Tilda Ström. 

Årets kranskulla

Årets kranskulla är 20-åriga Tilda Ström från Dala-Järna som precis tagit studenten från skidgymnasiet i Torsby. Skidåkning är hennes stora passion i livet och hon drömmer om att kunna bli så bra som möjlig, tävla mot de bästa och vinna OS- och VM-guld så småningom. Tilda har åkt längdskidor sen barnsben och i sommar står jobb och träning på schemat, förutom att vara årets kranskulla.

Tilda har många gånger tidigare synts på Vansbrosimningens arena, då hon varit funktionär så länge som hon kan minnas. Hon har hunnit med att plocka skräp, stå i kiosken, vara nattvakt och dela ut medaljer. Att dela ut medaljer var nog det roligaste uppgiften enligt henne själv, men att vara nattvakt vid den stora simmarfesten var både livat och spännande under de arla morgontimmarna. Något premiärdopp under själva simningen har hon inte hunnit med ännu, hon har av förklarliga skäl haft fullt upp med sina funktionärsuppdrag, men farmor har simmat tjejsimmet tidigare.

Årets kransmas

Årets kransmas är 15-åriga Axel Lilja-Hedsand från Vansbro. Han har precis gått ur grundskolan och nu stundar tre år på samhällsvetenskapliga linjen i Vansbro. Axel har med stor iver, sin ringa ålder till trots, tagit sig an att bli ungdomsledare inom både fotbolls- och ishockeyföreningen i Vansbro. De båda sporterna har han tidigare utövat själv men nu lägger han all sin tid på att hjälpa till vid träningar och matcher, växelvis som coach eller ledare, till pojkar och flickor i åldern 9 – 12 år, samt damlaget och a-laget. Hans mål med sitt engagemang är kunna vara verksam inom föreningslivet länge samt att utvecklas som person och ledare.

Axel har tidigare arbetat som funktionär under Vansbrosimningen då han stått i kiosken och servat deltagare och besökare under Vansbrosimningens arrangemang. Han gillar hur stan lever upp när eventet är i gång och hans mamma brukar även delta och simma något av loppen.

– Jag är verkligen jätteglad över det här uppdraget, det känns stort. Jag ser mest fram emot att få träffa alla människor, det kommer bli en häftig upplevelse, säger Axel Lilja-Hedsand

Om Vansbrosimningen

Vansbrosimningen är ett av Sveriges största och äldsta öppet vatten-evenemang med närmare 14 000 deltagare och erbjuder lopp från 25 – 10 0000 meter. Tävlingarna går av stapeln 1 – 10 juli 2022.

Vansbrosimningens lopp 2022

  • Vansbrosimningens Vintersim, 25/50 meter, 19 februari
  • Vansbrosimningen, 3000 meter, 9 juli
  • Vansbro Öppen Älv, 3000 meter 2 juli, 8 juli
  • Vansbro Halvsim, 1500 meter, 2 juli, 8 juli
  • Vansbro Kortsim, 1000 meter, 2 juli, 10 juli
  • Vansbro Tjejsim, 1000 meter, 10 juli
  • Vansbro 10K, 10.000 meter, 2 juli
  • Vansbro Vattenprov, 200 meter, 8,9,10 juli
  • Lilla Vansbrosimningen, 25/50meter, 9 juli
  • Vansbrosimningen Home Edition, 1000 – 3000 meter, 11 juli – 31 augusti
  • Vansbro Nattsim, 1000 meter, 13 augusti

Challenge Vansbro - Triathlon

  • Challenge Tryathlon 350m sim-7km cyk-2,5km löp, 1 juli
  • Challenge familje- och företagsstafett 350m sim-7km cyk-2,5km löp, 1 juli
  • Challenge Kids, 2 juli
  • Challenge Sprint, 750m sim-20km cyk-5km löp, 2 juli
  • Challenge Vansbro Medeldistans 1900m sim-90km cyk-21km löp, 3 juli
  • Aquabike, 1900m sim-90km cyk, 3 juli

Källa: Vansbrosimningen

Vansbrosimningen genomfördes för första gången år 1950 och är idag Sveriges största öppet vattenevenemang med över 13 000 deltagare.

Bild: 2022 års kranskulla och kransmas till Vansbrosimningen är Tilda Ström och Axel Lilja-Hedsand. Fotograf: Leif Olsson