Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholms Handelskammare välkomnar regeringsinitiativ för ökad elproduktion

Regeringen presenterade igår ett åtgärdspaket för att öka elproduktionen i Sverige. Bland annat öppnar man för en översyn av regelverken för kärnkraften, möjligheten till högre solelsproduktion från fastigheter och initiativ för blocköverskridande samtal om energipolitiken efter valet.

–Näringslivet skriker efter el. Vi står mitt i en omställning av hela vår ekonomi och vårt samhälle. De förslag som regeringen presenterat är mycket viktiga för att på sikt få upp elproduktionen, tillsammans med en uppsnabbad tillstånds- och byggprocess för havsbaserad vindkraft och elnät och säkrad konkurrenskraft för kraft- och fjärrvärmen. Vi hoppas på breda samtal så att det blir en stark förankring i riksdagen och rejält långsiktiga spelregler, säger Lisa Lindqvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

–Vi har visat att bristen på el är ett reellt hot mot Sveriges omställning och mot arbetstillfällen om inget görs. Totalt hotas 400 000 årsarbetskrafter och prislappen blir 500 miljarder under 2020-talet, bara i Stockholms län, avslutar Lisa Lindqvist.

Källa: Stockholms Handelskammare

Foto: Stockholms Handelskammare